Vuokko Katainen: ”Palaan häkkiin vahvempana kuin koskaan”

Vapaaottelija Vuokko Katainen (3-3) on viettänyt viimeiset puolitoista vuotta sivussa parannellen loukkantunutta olkapäätä. Aikaa ei ole kuitenkaan käytetty lepäilyyn, vaan nykyään Helsingissä asuva ja harjoitteleva Katainen tähtää tosissaan takaisin huipulle.

Kataisen paluu on sovittu 8.4. Puolaan Ladies Fight Nightiin.

– Pitkä ottelutauko päättyy huhtikussa. Kohtaan LFN:n illassa Puolan oman tytön Katarzyna Lubonskan (4-2). Halu päästä näyttämään mitä tässä tauolla on opittu, on kova. Nyt lähdetään hakemaan voittoa ja vahvaa näyttöä, jotta minusta kiinnostutaan uudelleen ja halutaan kortille muihinkin iltoihin, Katainen kertoo.

Primus Fight Teamin ottelija kertoo, että olkapää hajosi alunperin jo kaksi vuotta sitten normaalissa harjoitustilanteessa. Kalenteriin oli kuitenkin ehditty merkitä kaksi ottelua, jotka Katainen otteli puolikuntoisena. Leikkauksen jälkeen alkoi rankka vuoden verran kestävä kuntoutus.

– Nyt olkapääni on itse asiassa parempi kuin tuo leikkaamaton! Kamppailukansa varmaan unohti minut, mutta lähipiiri näki kun kuntoutin määrätietoisesti olkapäätä, tavoitteena päästä takaisin häkkiin. Opiskelen fysioterapiaa ja opinnot tukivat kuntoutumista ja toisinpäin, kuntoutus oppimista, Katainen kertoo.

Vielä uransa alkutaipaleella oleva Katainen ehti ennen loukkaantumistaan otella useaan otteeseen maineikkaan brasilialaisen XFC-organisaation otteluilloissa. Suurimpana saavutuksena oli pääsy organisaation korsisarjan turnauksen finaaliin. Reissuja Katainen muistelee lämmöllä.

– Reissuista voin sanoa, että olivat elämäni isoimpia ja hienoimpia hetkiä. Organisaatio oli tyytyväinen näyttöihini ensimmäisessä ottelussa, ja halusivat jatkaa sopimustani. Onhan se jokaisen ottelijan unelma päästä todella ison yleisön eteen ottelemaan, parhaissa mahdollisissa puitteissa, Katainen muistelee.

Hän harmittelee että olisi halunnut otella paluuottelunsa Suomessa, mutta mahdollisuutta tähän ei tullut.

 – Matsinnälkäisenä ehdin jo suunnittella lähteväni hakemaan ottelua jenkeistä, kun sopivaa näytönpaikkaa ei heti meinannut löytyä. Managerini Jukka Paananen toppuutteli kuitenkin, ja lupasi että Euroopastakin sopiva matsi löytyy, Katainen paljastaa.

Kataisen viime ottelu oli kesällä 2015, ja vapaaottelu on ehtinyt siinä välissä kokea läpimurron Suomessa. Laji on seuratumpi kuin koskaan, ja osa ottelijoista on jo tunnettuja myös tavallisille kuluttajille. Silti sama usein kuultu kehotus toistuu myös Kataisen terveisissä vapaaottelufaneille.

– Tulkaa ihmiset katsomaan vaparia, Suomessa tehdään hienoja iltoja. Illat elävät lipputuloilla ja yhdessä saadaan lajia isommaksi Suomessa. Olen aivan varma, että Suomessa on potentiaalisia vapaaottelufaneja yllin kyllin, eli ei muuta kuin naapurin Matit ja Liisat mukaan iltoihin. Omassa kannattajajoukoissani on niin kotiäitejä kuin kosmetologejakin, jotka palavat halusta tulla seuraamaan otteluita vaikkeivat ehkä perus vapariseuraajiin kuulukaan.

Toivottavasti saan itse edustaa myös Suomessa lähitulevaisuudessa. Olen palaamassa takaisin häkkiin vahvempana kuin koskaan, niin henkisesti kuin fyysisesti, Katainen lupaa.

Teksti: Jami Kuparinen

Kuva: Teemu Siikarla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.