Venäläisottelija antanut positiivisen dopingnäytteen Suomessa.

Suomen Vapaaotteluliitto on tiedottaneet huhtikuussa annetusta positiivisesta dopingnäytteestä.

Kyseessä oleva urheilija on venäläinen vapaaottelija Oleg Lichovaka.

Testi suoritettiin Cage 39 yhteydessä. Lichovaka tyrmäsi tällöin Aleksi Toivosen ensimmäisessä erässä.  Ottelun lopputulos on muutettu No Contestiksi.

Näyte sisälsi useampia kiellettyjä aineita. Aineina olivat Meldoniumia, Furosemidia (nesteenpoistajaa) sekä Tuaminoheptaania (stimulantti). Kaikki nämä  ovat kiellettyjä WADA:n ohjeistuksen mukaan.

Positiivisen näytteen seurauksena Lichovakalle on langetettu 4v toimintakielto 11.8 alkaen.

Lichovaka nähtiin elokuussa myös toistamiseen Suomessa ottelemassa M-1 Challengen otteluillassa, jolloin hän voitti ruotsalaisen Binh Son Leen.

Tämänkin ottelun lopputulos on mitätöity jälkikäteen. Viimeksi hän on otellut Venäjällä marraskuussa.

Suomen Vapaaotteluliiton puheenjohtaja Heikki Kaijalainen on harmissaan tilanteesta, mutta näkee asiassa kuitenkin myös positiivistakin.

– Tilanne on erittäin ikävä. Positiivista tilanteessa on se, että testaus toimii myös ulkomaisten ottelijoiden osalta. Kaikkien kannalta olisi tietysti ollut helpompaa jos tulokset olisi tullut nopeammin.

Alkuperäinen testi annettiin huhtikuussa, mutta lopullinen ratkaisu asiassa saatin vasta joulukuussa. Tarkka syy näinkin pitkään käsittelyaikaan on hieman epäselvä, ilmeisimmin yhtenä hidasteena on ollut epäselvyys kenen vastuualueeseen asia kuuluu. Venäjän antidopingjärjestö RUSADA:n vai Suomen SUEK:n.

Kaijalaisen mukaan tilanteesta on syytä ottaa oppia.

– Tämä tuo esiin tarpeen kansainvälisen yhteistoiminnan kehittämiseksi. Tällä hetkellä tilanne ei toimi tarpeeksi hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.