Sten Saaremäe kertoo tulevaisuudestaan :” Pidän Suomessa ottelemisesta, mutta tavoitteeni on korkeammalla”

Virolainen vapaaottelija Sten Saaremäe (6-1) on tullut lyhyessä ajassa tutuksi nimeksi Suomalaiselle kamppailuväelle. Hänet on viimeisen vuoden sisään nähty nyt neljä kertaa esiintymässä kotikehissämme, ja joka kerta hänen kätensä on nostettu voiton merkiksi.

Viimeisin näistä esiintymisistä nähtiin 2.11. jolloin hän otteli Porissa West Coast Rumble otteluillan päämatsissa Ville Yrjölää vastaan. Saaremäe voitti ottelun toisen erän keskeytyksellä.

– Voitto tuntui todella hyvältä, tunnetta on vaikea kuvailla sanoin. Lopputulos oli suunniteltu, mutten ole täysin tyytyväinen omaan suoritukseeni. Tein muutamia taktisia virheitä, joita työstän parhaillaan salilla seuraava kertaa varten. Yrjölä oli hieno vastus, todellinen suomilegenda jolla on takana hieno ura, hänen nimeään arvostetaan maassanne. Hän oli juuri oikea vastustaja tähän hetkeen, oli kunnia kohdata hänet. Oli myös kunnia esiintyä West Coast Rumblen ensimmäisen illan pääottelussa, tapahtuma, järjestäjät sekä katsojat olivat mahtia. Kiitos tilaisuudesta.

Enne Yrjölää, Saaremäe voitti putkessa Jani Häggin, Ville Mankisen sekä Markus Rytöhongan. Pohdinkin mikä Saaremäen salaisuus oli.

– Suomessa otteleminen on ollut minulle todella hieno mahdollisuus ja tuntuu että jokainen vastustajani on ollut juuri sopiva astinlauta urallani. Salaisuuteni taitaa olla erittäin pätevä taustatiimini ja kykyni pysyä sovitussa ottelusuunnitelmassa, tuli sitten vastaani mitä tahansa. Olemme onnistuneet luomaan joka otteluun täydellisen pelikirjan ja olen noudattanut niitä menestyksekkäästi.

Saaremäen menestys herättääkin ainakin allekirjoittaneessa ajatukset mahdollisuudesta markkinoida hänen otteluitaan aiemmilla voitoilla ja luoda jonkinlaisen ”Viro vs Suomi” kulman ottelumarkkinointiin. Kyselin Saaremäen omaa näkemystä lajin tämän hetkisestä viihdekulmasta sekä leikkimielisestä ”FinnKiller” lempinimestä.

– Lajin muuttumista enemmän viihtelliseen suuntaan on vaikea kieltää, loppupeleissä kyse on kuitenkin busineksesta ja liput pitää jollain tavalla myydä. Suomi on lähellä sydäntäni, isäni asuu täällä ja tänne on helppo tulla ja maassanne on paljon hienoa organisaatioita, mutta haluan otella enemmän kansainvälisesti. Haluan sopimuksen isoihin liigoihin, se on tällä hetkellä tavoitteeni. Finnkiller on hauska nimi, mutten taida ottaa sitä käyttöön. Lempinimi olisi kyllä tarpeellinen.

– Suomessa otteleminen on ollut joka kerta nautinnollinen kokemus, yleisö on ottanut minut hienosti vastaan ja olen pystynyt tarjoaamaan heille hienoja kokemuksia. Koen että Suomessa kohdellaan vieraskehän ottelijoita muutenkin todella kunnioitavasti. Uskon että minulla on Suomessa paljon faneja, ja todennäköisesti muutama haterikin.

Halusin tietää Stenistä lisää joten kyselin miten mies löysi itsensä kamppailusalilta ja mikä on ollut hänen tiensä tämän hetkiseen tilanteeseen.

– Okei tämä on hieman pitkä tarina, joten ottakaa popcornit valmiiksi. Aloitin MMA:n 2010, Alku on melko tavanomainen, kävimme ystäväni kanssa katsomassa RAJU otteluiltaa ja sain sieltä palon aloittaa harjoittelemaan, aluksi tarkoitus oli vain pudottaa hieman painoa. 16-vuotiaana olin 165cm ja painoin noin 95kg… Pian harjoittelun aloittamisen jälkeen painoni putosi nopeasti ja pääsin noin 75-77kg. Melko nopeasti päätin kuitenkin koittaa itsekin kilpailemista, en tosin ymmärtänyt mitään painista tai matto ottelemisesta, hävisinkin neljä ensimmäistä otteluani joiden yhteydessä kärsin melko vakavasta niskavammasta.

– Vamman vakavuus oli sitä luokkaa, että lääkärini totesi urani olevan ohi. En lannistunut tästä, vaan suoritin fysioterapiani tunnollisesti ja pian noin 1,5v jälkeen palasin takaisin treenamaan. Siitä alkoikin todellinen putki, nappasin 7 vakuuttavaa voittoa ja 2015 Viron mestaruuden. Minun oli tarkoitus edustaa maatani Euroopan mestaruuskisoissa mutta kilpailuoikeuteni evättiin, koska olin otellut ulkomaalaisvastustajaa vastaan jolla oli taustalla myös ammattilaisottelu.

– Tämä käytännössä lopetti minun sekä tiimikaverini Alar Hutrovin amatööriurat ja olimme tienhaarassa. Vaihtoehtona oli joko lopettaa otteleminen ja hypätä kohti tuntematonta ja siirtyä ammattilaiseksi. Lopettaminen ei tuntunut hyvältä idealta joten siirryimme molemmat ammattikehiin. Tein debyyttini 2016, voitin ensimmäisen otteluni vaikka olin rikkonut olkapääni täysin. Vamma oli sen verran vakava että jouduin leikkaukseen 2017 alussa ja jouduin jälleen pitkään kuntoutuskierteeseen.

– Tein comebäkin 2018 alussa, vastustajani tyrmäsi minut kaikkien tiimikaverieni ja rakkaitteni edessä. Se oli urani synkin hetki ja lupasinkin itselleni ettei sitä tapahdu minulle enää koskaan, ja tässä sitä nyt ollaan. 5 kovaa voittoa, kehityn joka ottelussa paremmaksi enkä jaksa odottaa seuraavaa ottelua.

Tällä hetkellä Sten toimii paikallisen Sporstclub Englasin valmentajana ja kertoo elävänsä ”lähes ammattilaisurheilijan” elämää. Suurimmaksi motivaattoriksi hän kertoo 9kk tyttärensä Susanin.

– Vapaaottelu tulevaisuus Virossa näyttää todella hyvältä, vaikka tällä hetkellä onkin vielä marginaali laji. Meillä on todella hyviä amatöörejä, kuten Kaupo Kokamägi (2018 Euroopan hopeamitalisti, 2019 pronssimitalisti sekä 2018 MM-kisojen sijoitus 8.), naisten EM-kultamitalisti Helin Paara sekä niin ikään 2019 EM-pronssimitalisti Kimmo Meier muutaman mainitakseni. Ammattilaispuolella on vielä hieman hiljaisempaa, alemmissa painoluokissa olen tietysti minä ja tiimikaverini Alar Hutrov, sen jälkeen ei oikein muita nimiä olekkaan. Isommat pojat ovat muuttaneet ja treenaavat ulkomailla.

– Saleja meillä on hienosti ympäri Viroa, isoimpana tietysti Tallinnassa 3D Treening, josta löytyy huippuluokan faciliteetit häkkeineen ja isoine mattoineen. Sinne on kaikki suomipojatkin tervetulleita! Saleja on myös avattu Pärnuun, Tarttoon sekä Tapaan. Viron vapaaottelusta ei voi tietysti olla puhumatta mainitsematta rakasta MMA RAJUA, aloitin itse katsomosta, siirryin häkin kasaamiseen ja lopulta tähditin otteluiltaa. Rakkaita muistoja.

Saaremäen myöntää että hänen näkemyksensä sekä suhtautuminen lajiin on muuttunut vuosien myötä, tämä toki ymmärrettävää kun harrastuksesta muuttuu työ.

– Vaikken urheilekkaan vielä täysipäiväisistä, useina päivinä kehossa siltä kyllä tuntuu. Täytyy myöntää, että nuorena tämä oli puhtaasti hauskanpitoa ja kokemusten etsimistä, nyt mukaan on tullut enemmän strategian luomista ja elämäntyylin muuttamista. Joskus se on vaikeaa, mutta päämääräni on selkeä. En vain jaksa odottaa että pääsen isoihin liigoihin.

Niin, ne isot liigat. Sten mainitsi useaan otteeseen halunsa päästä joko Bellatoriin, Oneen tai UFC:hen. Sitä ennen pitää tehdä kuitenkin vielä töitä ja otella matseja, ehkäpä täällä meidän edessämme.

– Lyhytaikainen tavoitteeni on kehittyä varsinkin mattopuolella, koen sen osa-alueen olevan vielä kehityksen tarpeessa. Pitkällä aikavälillä toki UFC ja siellä menestyminen. Loppupeleissä tavoitteeni on kuitenkin elättää perheeni kamppailemalla.

– Suomessa jos ottelen niin haluaisin kohdata Edward Wallsin, hänen tyylinsä ja statuksensa kiehtovat minua. Toki jos joku Yrjölän kaltainen veteraani haluaa tulla koittamaan onneaan, niin tarjoan mielläni tanssit.

Loppuun piti toki kysyä klassiset terveiset suomifaneille.

– Kiitos jokaiselle joka on ostanut lipun ja tullut katsomaan minua. Se rakkaus ja kunnioitus jota olette minulle tarjonneet, ovat saanet minut usein tuntemaan kuin ottelisin kotiyleisöni edessä. Jos minut halutaan niin tulen mielelläni esiintymään eteenne ja tarjoamaan takuuvarmasti illan parhaan shown. Jos ette vielä ole kerennyt, niin seuratkaa minua sosiaalisessa mediassa @stensaarenmae IG:ssä ja @stensaarenmaemma FB:ssä ja Twitterissä. Sieltä saatte ensimmäisenä tietää seuraavat liikkeeni.

Kuva: YAKUZA FIGHTS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.