Oman tien kulkija BJJ-velho Lauri Karppinen: ”Elän unelmaani”

Yksi Suomen tunnetuimmista jiujitsun sanansaattajista Lauri Karppinen on tällä hetkellä haluttu mies,  Vast ikään mustan vyön itselleni ansainneen tamperelaisen kalenteri on täynnä merkintyjä pitkälle loppuvuoteen asti.

JamiKuparinen.com tavoitti kuitenkin Karppisen viettämässä harvinaista vapaa-aikaa.

– Tällä hetkellä kuuluu älyttömän hyvää. Ikinä ennen ei ole tälläinen kiire. Koko ajan kisoja, seminaareja, oman seuranpyörittämistä ja reissuja. Kuitenkin kaikki mitä teen tällä hetkellä antaa lisää energiaa. Pääsen toteuttamaan ja kehittämään itseäni, Karppinen iloitsee.

Karppinen vieraili hiljattain Los Angelessia harjoittelemassa 10th Planet jiujitsun kantaisän Eddie Bravon kanssa. Tällä reissulla hän sai suureksi yllätyksekseen itselleen tuliaiseksi mustan vyön.

– Koko homma tuntuu vielä vähän epätodelliselta, koska tämä on tuntunut niin kaukaiselta tavoitteelta. Erityisesti vyön saaminen Bravolta on itselle suuri kunnia. Kun aloitin BJJ:n treenaamisen, rakastuin heti lajiin ja erityisesti no-gi puoleen. 10th planet systeemi oli alusta asti itselle se, joka tuntui eniten omalta jutulta.

Ilman valmentajani ja mentorini Magnus Hanssonin (10th Planet Stockholm) apua en olisi koskaan saavuttanut mustaa vyötä, joten olo on tosi kiitollinen ja nöyrä, Karppinen kertoo.

Hän myös mainitsee, että vyön saaminen oli melko rankka prosessi.  Koko reissun Bravo pisti hänet sparramaan kovia ja kokeneita mustia vöitä vastaan. Lisäksi Bravo halusi Karppisen pitävän oppitunteja, joita hän seurasi viereltä.

Vyön saaminen on Karppiselle kuitenkin vain yksi välipysäkki tien varrella.

– Mustan vyön saaminen on itselle iso kunnia, mutta se ei muuta mitään. Laji on minulle niin suuri intohimo ja jopa pakkomielle, että käyttäisin kaiken mahdollisen ajan päivistäni sen harjoittelemiseen ja valmentamiseen, riippumatta vyön väristä, Karppinen toteaa.

2011 lajin harjoittelemisen vapaaottelun yhteydessä aloittanut Karppinen kertoo lajin löytämisen olleen elämää mullistava kokemus.

– BJJ on lajina sellainen, että se yhdistää järjettömän määrän fyysistä, henkisiä ja älyllisiä haasteita yhteen pakettiin. Lajin ytimessä on jatkuva ongelmien ratkaiseminen ja luovuus jota näiden ratkaisujen löytäminen, yhdisteleminen ja oikein ajoittaminen edellyttää.

Tähän myös oma valmennusfilosofiani pohjautuu. Pyrin edesauttamaan valmennettaviani kehittymään paremmiksi ongelmanratkojiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 10th Planet Tampereella / MMA Team 300:lla treenattavassa jujutsussa korostetaan vahvasti teknisyyttä, energiatehokkuutta, monipuolisuutta ja luovuutta, Karppinen kertoo.

Karppinen on toiminut jo pitkään MMA Team 300:lla valmentajana, ja tämä rooli on hänelle erittäin tärkeä.

– Itselleni erityisen tärkeää on, että uudet harrastajat saavat kokea saman BJJ:n elämää muuttavan vaikutuksen, jonka itse olen kokenut. Treenaamisen pitää olla pääosin hauskaa ja innostavaa, jotta ihmiset kehittyisivät ja palaisivat treeneihin päivästä toiseen.

Tässä isona apuna on seuran huikea ilmapiiri, jossa muita treenaajia kunnioitetaan ja pusketaan eteenpäin hyvässä hengessä. Seuramme päävalmentaja Timo Lampen on ollut erityisen isossa roolissa tämän ilmapiirin luomisessa ja ylläpitämisessä, Karppinen muistuttaa.

Valmentamisen lisäksi Karppinen on erittäin ahkera kisajaa, ja hän mieltääkin sen yhdeksi jiu-jiteiron tärkeimmäksi oppimistyökaluksi.

– Kisaaminen on mielestäni yksi tärkeimmistä työkaluista sekä oman jujutsun kehittämiseen että nykyisen tason testaamiseen. Itse kisaan mielelläni mahdollisimman paljon ja kannustan myös oppilaitani kisaamaan, jos siihen on yhtään mielenkiintoa. Kamppailulajeissa kisaaminen tuo elämään jotain sellaista jännitystä ja jopa epämukavuutta, jota nykyisessä maailmassa harvoin kohdataan.

Uskonkin, että erityisesti niille harrastajille, jotka eivät ole luontaisia kisaajia, tästä voi olla suurta hyötyä elämän kaikkia muita osa-alueita varten. Ja pakko se on myöntää että sen seuraaminen tatamin reunalta, kun omat oppilaat ylittävät omat mukavuusalueensa ja menestyvät kisoissa, on yksi palkitsevimmista tunteista, Karppinen kertoo.

Samaan hengenvetoon Karppinen kuitenkin muistuttaa että menestymisen tulee hänen mielestään olla toissijainen tavoite jos haluaa tulla hyväksi BJJ:ssä.

– Vaikka en enää koskaan syystä tai toisesta voisi astua kisatatamille, niin silti treenaisin ihan yhtä kovaa ja tavoitteellisesti kuin tähänkin asti. Tärkein tavoitteeni on lähteä joka päivä salilta 1% parempana kuin aamulla salille tullessa. Tästä syystä koenkin tärkeäksi kaikkien harrastajien valmentamisen ja auttamisen, riippumatta harrastajien kisasuunnitelmista tai -menestyksestä.

– Olen äärettömän onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen pystynyt oikeiden ihmisten avustuksella saavuttamaan tilanteen, jossa saan elantoni toteuttamalla suurinta intohimoani. Pitkän tähtäimen unelmani on olla auttamassa omia oppilaitani tämän saman haaveen toteuttamisessa, Karppinen kertoo.

Kuva: Fightsport

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.