Mikael Nyyssönen uransa lopettamisesta ”Nyt on takki tyhjä”

Tampereella asusteleva Mikael ”Mighty Miksu” Nyyssönen yllätti kamppailuväen, ilmoittamalla pari viikkoa takaperin sosiaalisen median sivuillaan lopettavansa vapaaottelun uransa.

Vain muutama kuukausi sitten Nyyssönen taisteli hurjassa ottelussa Patrik Pietilää vastaan täyteen myydyssä Kulttuuritalossa.  Ottelussa, jota moni on kutsunut vuoden viihdyttävimmäksi.

Ja nyt juhlittu ura olisi lopussa yhdellä FB julkaisulla.

Päätin ottaa yhteyttä Nyyssöseen ja selvittää tarkemmin mistä on kyse.

– Pitkäaikaisen pohdinnan päätteeksi päädyin ripustaan otteluhanskat naulaan ja eläköidyin ammattilaisvapaaottelu kuvioista.

Nyyssönen lainaa tähän väliin pidempää julkaisuaan, jossa avaa tarkemmin syitä tähän. Tekstin voit lukea tästä. Lainaan alle itselle eniten silmiin pistävän kohdan.

– Kaikista merkityksellisin asia lopettamispäätöstäni tehdessä oli itselle esitetyn kysymyksen vastaus:

Onko ammattilaisvapaaottelu mun sydämen asia?

Kaikkien uhraamani asioiden sekä päivittäisten odotusten (suurimmaksi osaksi itse asettamien) lunastamisen jälkeen vastaukseni oli yllätykseksenikin EI. Jos asiaa kohtaa ei liity unelmia ja se ei ole sydämen asia niin siihen ei kannata käyttää suurinta osaa hereillä olo aikaansa…päätös on tehty.”

Ensimmäinen kysymys tietysti Nyyssöselle oli, että mitkä on fiilikset nyt muutama viikko asian julkituomisen jälkeen.

– Ensimmäiset tunteet lopettamispäätöksen jälkeen oli helpotus ja huojennus. Ihan kuin 15 kg painolasti olisi lähtenyt pois hartioilta. Asia ei enää ollut mun kutsumus niin siitä luopuminen oli helppoa, eikä se painanut mieltä mitenkään ihmeellisemmin matalaksi. Näin vain lukemattoman määrän mahdollisuuksia jotka kaikki ovat nyt mua odottamassa ja mun saatavilla.

Lähipiiri on Nyyssösen mukaan ottanut tiedon vastaan ristiriitaisin tuntein. Miksi menestynyt ottelija lopettaisi kesken parhaiden vuosiensa?

– Osa treenikavereista ihmetteli että miten mä muka nyt lopettaisin kun viime matsikin oli voitettu mutta syvemmän perustelun kautta hekin oli ymmärtäväisiä asian suhteen. Lähipiiri on tietenkin läheltä seurannut kun olen painanut kuin Cheek, äärirajoilla jaksamisen ja suorittamisen suhteen useamman vuoden.

– He olivat suurimmaksi osaksi myös helpottuneita päätöksestä, erityisesti äiti, jolle on annettu suositus nitrojen hankkimisesta käden ulottuville kun mulla on matsi vaikka ei matseja uskaltanutkaan livenä seurata.

Kun lukee Nyyssösen tekstiä, väkisinkin alkaa miettimään onko miehen sydän ollut mukana viime otteluissa? Kysymys sai sanavalmiin Nyyssösen hiljentymään ja miettimään asiaa tarkemmin.

–  Muutaman vuoden aikana ajatus lopettamisesta ja helpommasta elämästä on käväissyt kyllä mielessä mutta en siihen ajatukseen tosissaan ole uskonut, kunnes nyt.

– Toissa eli Ayadi matsiin kun valmistauduin ihmettelin että tämä tuntuu jotenkin erilaiselta tunnetasolla. Ihan kuin kaikki asiat kävisi tunteellisesti light versiona läpi. Kun visualisoi mahdollisia tapahtumia matsiin, niin se aiheuttaa aina sykkeen nousuja ja viimeiset kaksi viikkoa ennen matsia mikään muu ei oikeastaan käy tai pyöri mielessä.

Ayadi matsiin nämä asiat alkoivat rakoilla.

Visualisointi ei nostanut sykkeitä niin korkealle ja matsi pyöri vähemmän mielessä lähiviikkoina kuin normaalisti. Selitin tätä itselleni että en stressaa enään turhaa niin paljon ja säästän näin energiaa sekä voimavaroja oleellisempaan. En ymmärtänyt että tunteenpalo asiaa kohtaan oli hiipumassa. Itse matsi olikin katastrofi jokaisella osa-alueella.

Pietilää vastaan Nyyssönen kertoo olleensa sisuuntunut aiemmasta tappiosta, mutta otelleensa lopulta vääristä syistä.

– Pietilä matsiin kun aloin valmistautua oli edellisen koitoksen tulos ja tunnelma hyvin mielessä. Päätin että sama nöyryytys ei saa toistua ja Pietilästä otan näyttävän lopetusvoiton.

Pyhitin 12 viikkoa ottelulle valmistautumiseen jolloin en tehnyt mitään myönnytyksiä harjoittelun suhteen. Tuohon 12 viikkoon mahtuu koko Suomen kesä juhannuksineen, jonka vietin selvinpäin ja pitäydyin ruokavaliossani.

Jälkeenpäin ajateltuna kyse ei ollut rakaudesta lajiin vaan itselleen ja muille todistelusta sekä nöyryytyksen tunteen välttämisestä.

– Päämääränäni oli lopetus voitto Pietilästä ja se ei toteutunut. En iloinnut missään kohtaa niukasti voitettua matsia, koska se oli merkki siitä että Pietilä oli kuronut mun etumatkaa selkeästi kiinni. Tämän jälkeen aloin aidosti miettimään lopettamisen mahdollisuutta kun tulevaisuus ei näyttänyt enää valoisalta lajin parissa.

Kuten kuka tahansa lajia seuraava tietää, vapaaottelu on äärimmäisten tunteiden lajia. Voiton hurma ja siitä seuraava ilo on sanoinkuvaamatonta, samoin on tappion tuoma karvas pettymys. Kumma kyllä nämä ovat juuri niitä asioista mitä Nyyssönen kertoo jäävänsä kaipaamaan eniten.

– Äärimmäisiä tunnetiloja mitä normaali arkielämä tai liikunnan harrastaminen ei pysty tarjoamaan. Kaikkea mitä vihasin eniten myös kuuluu tähän kategoriaan. Tuskin koskaan enään tulen arvostamaan vettä ja ruokaa niin paljon kuin 10kg painonvedon jälkeen.

– Kaikista pisimmät, jännittävimmät ja hermoja raastavimmat minuutit elämässäni ovat olleet ne kun on lämmittelyt tehty. Odotat että meneillään olevan matsin päättymistä ja vuoroasi lähteä kohti häkkiä mm. näitä fiiliksiä tulee ikävä.

– Keskeytysvoiton saaminen matsissa ja yleisön kanssa juhliminen menee ihan omaan kategoriaan. Luulen että siinä hetkessä aivot vapauttavat kaikki hyvän olon hormonit samalla hetkellä ja meno on myös sen mukainen. Harvoin tuntee olonsa niin hyvältä elämässään kuin siinä hetkessä.

Nyyssönen kertoo olevansa erityisen ylpeä siitä, että saavutti menestystä lajin parissa, vaikka kokikin ettei koskaan ollut atleettisesti tai urheilullisesti se kaikken lahjakkain harjoittelija.

– Lähtökohtaisesti en ole lahjakas minkäänlaisessa urheilussa ja kun jotain kaikille uutta tekniikkaa opetellaan isolla treeni ryhmällä niin mä oon siellä viimeisten joukossa jotka naulaa tekniikan.

– Koulu aikoina en ollut mikään helpoin tapaus ja monesti opettajat onkin nostaneet mun kanssa kädet pystyyn ja kertonut että musta ei tule mitään.

– Mun lahjakkuus on ollut nöyrä ja pelkäämätön asenne työntekoa kohtaan. Olen vain harjoitellut ja ajatellut harjoittelua enemmän kuin muut ja se on ollut mun avain menestymiseen. Tehdystä duuni määrästä olen erityisen ylpeä

Nyyssönen lisää myös ettei erityisesti jää katumaan mitään urallaan tehtyä. Epäonnistumisista on aina opittu.

– Vastoinkäymiset ovat kaiken menestymisen edellytys ja jos ei uskalla yrittää niin ei voi epäonnistuakkaan. Omat junnu valmennettavat monesti turhautuu kun tekniikat ei onnistu ihan heti. Heille monesti hoen fraasia: ”Maailmanmestarit on epäonnistunut useemmin kuin muut ja se tekee heistä mestareita.

– Tehdyt virheet ja epäonnistumiset on olennainen osa oppimista, millä vain elämän osa-alueella.Ne on muovannut musta tälläisen mitä nyt olen.

Moni uransa lopettanut kamppailija on ennemmin tai myöhemmin kokenut kehän kutsun liian voimakkaaksi ja tehneet enemmän tai vähemmän onnistuneen comebackin. Nyyssönen myöntää että hänkin on vain ihminen ja kaikki on tulevaisuudessa mahdollista.

– En ole mitenkään ehdoton sen kanssa ettenkö joskus voisi otella vielä jossain. Eniten jään juurikin kaupaamaan ottelun ja sen ympärillä tulevia tunne tiloja.

– Annan ainakin ensi vuoteen elämän vain lipua eteenpäin ja pyrin olla tekemättä mitään päätöstä tulevaisuuden suhteen. Vedän siis happea ja vaan olen. Sitä en pysty tekemään jos mulla on joku maali mitä kohti mennään.

Kamppailu jää kuitenkin osaksi Nyyssösen elämää. Vastuulla on joukko yläasteikäisiä innokkaita kamppailijoita.

– Tähän mennessä olen treenanut erilaisia kamppilu-/itsepuolustuslajeja 16 vuotta ja ei tämä ole niille päätepysäkki.

– Harrastaminen tulee ihan varmasti jatkumaan mutta lajista en ole ihan varma onko se vapaaottelua, lukkopainia tai thai boxingia. Lisäksi tällä hetkellä valmennan yläasteikäisiä junnuja vapaaottelussa eli ei koira noin vain pääse karvoistaan.

Kuva:  Fightsport

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.