M-1 Challenge 82 – Lämpimät tunnelmat Hartwall Arenalta

Venäläistaustaisen M-1 Global organisaation ensimmäinen Suomessa järjestetty kamppailusirkus keräsi areenalle n. 2000 hengen yleisön, mikä on vuodenaikaan nähden varsin hieno suoritus.

Ottelukortilla oli yhteensä 11 vapaaottelua ja lisäksi sirkushuveja tarjoiltiin Medieval Combat Sportin muodossa. Haarniskat päällä miekan kalistelu ei sinällään ollut mitään kovin maata mullistavaa, mutta oli omalla tavallaan hyvinkin viihdyttävää katseltavaa. Illan yhdestätoista vapaaottelusta kuuteen oli saatu suomalaisedustus ja pitkän tauon jälkeen paluun kehiin teki Markus ”Caveman” Vänttinen.

Illan tuloksia ja tunnelmia pääset lukemaan lähes reaaliaikasesti alta.

93 kg Mikhail Zayats RUS vs Markus Vänttinen FIN

Illan kenties odotetuimpana kamppailuna nähtiin parin vuoden tauon jälkeen vapaaottelukehiin palaavan Markus Vänttisen ja venäläisen Mikhail Zayatsin välinen ottelu. Molemmat lähtivät illan pääotteluun tappiot allaan.

Vänttinen lähtee heti hakemaan alapotkua, mutta haroo ilmaa. Alle minuutti on kulunut, kun Zayats ryntää Vänttisen kumoon ja joutuu guardiin. Vänttinen sitoo vastustajansa kovaa kiinni, eikä venäläinen pääse onneksi kunnolla iskemään. Vänttinen yrittää kammeta ylös, mutta Zayats nappaa tämän pään kainaloonsa. Vänttinen saa kuitenkin väännettyä itsensä irti. Loppuerä käydään hidasta pystyottelua, eikä kumpikaan tee ratkaisuja.

Toinen erä lähtee ja Vänttinen saa kovan potkun perille vastustajansa vartaloon. Zayats vie kuitenkin ottelun mattoon ja pääsee jälleen päälle. Venäläinen pysyttelee Vänttisen guardissa ja väsyttää vastustajaansa iskien sopivissa väleissä. Venäläinen kiertää sideen, mutta sieltäkään ei ratkaisuja saada aikaiseksi. Erä kuluu loppuun ilman ratkaisuja. Zayats saa aivan loppuun vielä muutaman iskun perille ja vie erän nimiinsä.

Kolmas erä alkaa pystyssä nyrkkeilyvoittoisena. Potkuyritykset ovat koituneet kahdessa aiemmassa erässä Vänttisen kohtaloksi ja niitä tulisi välttää ja pitää etäisyys. Puolentoista minuutin kohdalla Vänttinen tekee ratkaisun ja lähtee potkaisemaan, johon Zayats reagoi kuten aikaisemminkin ja tekee alasviennin. Vänttinen jää alle. Tuomari nostattaa onneksi ottelijat ylös ja ottelu jatkuu pystyssä. Aikaa on jäljellä puolitoista minuuttia, kun Zayats ryntää Vänttisen jälleen nurin. Vänttinen pääsee vielä viimeisellä minuutilla ylös venäläinen selässään, mutta ei kykene tekemään ratkaisuja. Kello kuluu armottomasti loppuun ja ratkaisu jää tuomareiden harteille.

Voittaja: Mikhail Zayats kaikin tuomariäänin

61,3 kg Heliton Davila dos Santos BRA vs Janne Elonen-Kulmala FIN

Illan viidentenä suomalaisena kehässä nähtiin Janne Elonen-Kulmala. Hänellä, kuten myös brasilialaisella vastustajalla oli edellisistä otteluista tappiot alla, joten molemmilla oli jälleen näytön paikka.

Erä käynnistyi vauhdilla ja brassi näytti heti olevansa kova vastus. Kahden minuutin kohdilla epäonnistunut potku vie ”Jamban” nurin ja Dos Santos hyökkää heti kimppuun pakottaen espoolaisen puolustuskannalle. Suomalainen saa punnerrettua itsensä ylös ja yrittää päästä kaulaan kiinni, mutta brassi on liukas ja pääsee irti. Viimeiset sekunnit mennään brassin pidellessä espoolaisen päätä kainalossaan, mutta Jamba onnistuu puolustamaan ja selviytyy ensimmäisestä erästä.

Espoolainen osuu hienosti lyönnillä heti erän alkuun ja saa sekoitettua brasilialaisen pakkaa. Jamba osuu hienosti myös vasemmalla suoralla, mutta se ei vielä riitä tiputtamaan Dos Santosia. Erän puolivälissä espoolainen saa hienon alasviennin ja pääsee ylösnousussa kierähtämään vastustajan selkään. Erää on jäljellä reilun minuutti, kun taas brassi vie ottelun mattoon ja pääsee päälle. Dos Santos painostaa vahvasti ja Jamba joutuu vetämään puolustuksen päälle. Espoolainen hallitsee erän alkupuoliskoa, mutta brassi on taas vahvempi loppupuoliskolla. Vaika tuomittava, mutta ehkä hienoisesti kotivoitto.

Ottelu on ollut niin rikkonainen, että lopetus on molemmille ainut varma tapa voittoon. Minuutin kohdilla brassi yrittää hyökätä vastustajan jalkoihin, mutta Jamba puolustaa hienosti. Kahden minuutin kohdilla Dos Santos saa alasviennin, mutta espoolainen vetää itsensä hieman riskilläkin ylös matosta. Elonen-Kulmala osuu hienosti jabeillaan, mutta kello käy armottomasti. Brassi painaa Jamban kehäköysiin ja pitää tämän siellä. Suomalainen pääsee irti vielä viimeiseksi puoleksi minuutiksi ja yrittää raivoisasti lopetusta, mutta se ei riitä ja ratkaisu vaikeasti tuomittavasta ottelusta jätetään tuomareille.

Voittaja:  hajaäänitasapeli

56,7 kg Vitali Branchuk UKR vs Mikael Silander FIN

Neljäntenä suomalaisena kehässä nähtiin Mikeal ”Hulk” Silander, joka lähti hakemaan kolmatta perättäistä voittoaan. Silander aloittaa väkevästi kovalla alapotkulla. Reilu minuutti mennään kuitenkin kyttäillessä vastustajaa, eikä kumpikaan tee radikaaleja ratkaisuja. Reilu kahden minuutin kohdalla Branchuk osuu todella lujalla koukulla ja Silander joutuu sitomaan vastustajansa kehäköysiä vasten. Silander osuu sarjalla jabeja, mutta ne ovat kohtuu kevyitä, eivätkä aiheuta vastustajalle ongelmia. Ensimmäisessä erässä molemmat saivat ja antoivat kovia osumia, mutta Branchuk ehkä hivenen vahvempi.

Toinen erä lähtee vauhdilla liikkeelle ja Silander tarjoilee heti tiukkoja potkuja vastustajansa vartaloon ja jalkoihin. SIlander on parantanut selvästi toiseen erään ja on huomattavasti vastustajaansa aloitteellisempi ja vahvempi. Branchuk vie ottelun mattoon ja pääsee guardiin. Silander saa kuitenkin kaivettua vastustajansa käden ja pääsee yrittämään lukkoa, mutta ukrainalaisen onnistuu riuhtoa itsensä irti tilanteesta. Silander pehmittää vastustajansa vasenta reittä ja se alkaa näkyä Branchukin liikkeessä. Toisessa erässä Silander on parempi ja vie pisteet itselleen.

Kolmas erä käynnistyy kovalla iskujen vaihdolla, mutta Silander saa kampitettua ukrainalaisen nopeasti maahan. Silander roikkuu vastustajansa selässä ja takoo polvella reisiin. Branchuk roikkuu jatkuvasti köysissä ja tuomari antaa useiden huomatusten jälkeen siitä ukrainalaiselle varoituksen. Erän puolessa välissä käydään taas nopeasti matossa, mutta Branchuk punnertaa itsensä ylös. Hieman ennen viimeistä minuuttia Silander saa komean alasviennin ja pääsee ukrainalaisen selkään hakemaan kättä kaulalle. Kamppailijat ovat kuitenkin niin hikisiä, että Silander ei saa kunnolla kiristettyä otetta kaulalle. Kongi kumahtaa ja ratkaisu jää tuomareille. Teknisesti illan näyttävin kamppailu.

Voittaja: Mikael Silander enemmistöpäätöksellä

77,1 kg Michel Silva BRA vs Pavel Gordeev RUS

Gordeev aloittaa kovalla vartalolyönnillä, mutta Silva ottaa kehän keskialueen ulottuvampana haltuunsa. Puolentoista minuutin kohdalla Gordeev osuu todella kovaa ja Silvan polvet notkahtavat ja hän katuu mattoon. Gordeev yrittää lopettaa ottelun, mutta ulottuva brassi saa jaloillaan pidettyä venäläisen riittävän etäällä ja selviytyy vaivoin tilanteesta. Gordeev osuu kovalla vartalopotkulla ja Silva joutuu perääntymään jälleen. Venäläinen osuu todella kovilla lyönneillä ja Silva on todella pinteessä erän viimeisen minuutin ja selviää vain vaivoin erätauolle. Erävoitto Gordeeville.

Toinen erä käynnistyy hieman varovaisesti, mutta Silva osuu hyvin n. minuutin kohdalla ensimmäisen kerran. Silva pitää ulottuvampana hyvin etäisyyden vahvaan venäläiseen, mutta Gordeev on nopea pääsee kohtuullisen helposti riittävän lähelle lyödäkseen. Iskujenvaihto jatkuu erän loppuun asti, eikä ratkaisua saada toisessa erässä. Silva on toisessa erässä paremmin mukana, mutta erä silti venäläisen nimiin.

Silva lähtee kolmanteen erään selkä seinää vasten, mutta Gordeev osuu kovalla alakoukulla vastustajansa leukaan. Brassi ei käytä tehokkaasti hyväkseen ulottuvuuttaan, vaan päästää venäläisen ajoittain liian lähelle. Silva kuitenkin osuu kohtuu hyvin lyönneillään ja on erän puoleen väliin mennessä osoittanut olevansa vielä ottelussa mukana. Brassi on kolmannessa erässä aktiivisempi ja vie erän itselleen. Ottelun lopullinen ratkaisu joudutaan hakemaan tuomareiden korteilta.

Voittaja: Pavel Gordeev kaikin tuomariäänin

77,1 kg Aires Benrois POR vs Juho Valamaa FIN

Kolmantena suomalaisena kehässä nähtiin Juho ”Vehnis” Valamaa. Portugalilainen vastustaja ei ollut päässyt sovittuun painoon, mutta ottelu saatiin kuitenkin järjestettyä.

Ensimmäinen erä kääntyy heti pystypainiksi ja Valamaalla on hyvä ote vastustajansa vyötäisiltä. Valamaa vie kamppailun nopeasti alas. Tilanteet vaihtelevat nopeasti, mutta Valamaa hallitsee ottelua. Valamaa hakee selästä kaulaa, mutta ei saa kuristusta kiinni. Ottelu nousee jälleen pystyyn ja Valamaa saa ahdistettua vastustajansa kulmaukseen. Suomalainen pääsee tarjoilemaan hyvältä korkeudelta polvipotkuja suoraan vastustajan päähän ja ehtii osua 4-5 kertaa ennen ottelun keskeytystä. Juho Valamaalle hieno voitto!

Voittaja: 1. erä 4:52 Juho Valamaa TKO tuomarin keskeytyksellä.

77,1 kg Keith Johnson USA vs Alexander Butenko UKR

Pääkortin ensimmäinen kamppailu käytiin kokeneen Ukrainalaisen ja 10 senttiä pidemmän jenkin välillä.

Väkivahvan näköinen Butenko osuu heti erän alussa kovan näköisellä iskulla, mutta lyönti menee osittain torjuntaan. Butenko pitää kuitenkin kehän keskustaa hallussaan, eivätkä Johnsonin kohtuu hitaat lyönnit tahdo tavoittaa liukkaasti liikkuvaa Butenkoa. Ukrainalainen yrittää alistaa vastustajaansa kovilla lyönneillä, mutta Johnson liikkuu hyvin pois alta, ja pitää Butenkon etäällä. Viimeisellä minuutilla Butenko kaataa Johnsonin ja sitoo tämän saman tien guardista. Ukrainalainen on ensimmäisessä erässä aktiivisempi vie erän nimiinsä.

Toinen erä lähtee vauhdilla liikkeelle ja lyhyen pystypainin jälkeen, Butenko paiskaa Johnsonin voimalla mattoon päästen sideen. Jenkki sitoo hyvin Butenkoa, mutta ukrainalainen pääsee iskemään kipeän näköisesti. Mattokamppailu jatkuu pari minuuttia eri positioissa, jonka jälkeen tuomari nostattaa ottelijat ylös. Erää on jäljellä minuutti, kun Johnson shoottaa Butenkon jalkoihin. Butenko kääntää kuitenkin itsensä päälle ja lähtee jälleen guardista hakemaan osumia. Ukrainalainen vie mattopainotteisen toisen erän nimiinsä aktiivisemman otteensa ansiosta.

Johnson on kaksi erää takana, joten ainut mahdollisuus voittoon, on lopetus. Butenko ei kuitenkaan lähde pakittelemenaan, vaan jatkaa ensimmäisestä erästä tuttuja voimalyöntejä. Puolentoista minuutin kohdilla Butenko raahaa vastustajansa jälleen mattoon ja jatkaa toisen erän kaavaa. Väkivahva Butenko on omassa elementissään päällä ja tekee juuri sitä, mitä kahden erän johdossa tuleekin tehdä, eli pitää vastustajansa lähellä ja lyö aina sopivan paikan tullen. Vielä erän lopussa Butenko vie Johnsonin maihin, mutta sieltä ei kumpikaan enää ehdi ratkaisua hakea, vaan lopputulos jätetään tuomareiden arvioitavaksi.

Voittaja: Alexander Butenko kaikin tuomariäänin

70,3 kg Arnaud Kherfallah FRA vs Patrik Pietilä FIN

Toisena suomalaisena kehässä nähtiin lahtelainen, Suomen positiivisimmaksi vapaaottelijaksikin tituleerattu Patrik Pietilä. Suomalainen hakee ottelusta jo viidettä perättäistä voittoa.

Ranskalainen lähtee kovaa päälle, mutta Pietilä vastaa viemällä vastustajansa väkisin maahan. Kherfallah sitoo kuitenkin tehokkaasti, eikä Pietilä pääse heti hyödyntämään tehokkaasti osaamistaan. Kahden minuutin kohdilla ranskalainen pääsee kokeilemaan giljotiinia, mutta sitkeä Pietilä kestää hienosti tilanteen ja saa päänsä pois ranskalaisen kainalosta. Pietilä dominoi vastustajaansa half guardista ja hakee aktiivisesti kuristusta, mutta Kherfallah luikertelee pois alta. Lopulta Pietilä tarjoilee kolmatta kertaa päänsä ranskalaisen kainaloon. Tällä kertaa Kherfallah pitää otteensa kiinni, eikä Pietilä pääse irti otteesta. Kuristus kiristyy ja lopulta Pietilälle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin taputtaa luovutuksen merkiksi.

Voittaja: 1. erä 4:22 Arnaud Kherfallah, giljotiinikuristuksella.

84 kg Moses Murrietta USA vs Ruslan Shamilov RUS

Shamilov ottaa kehän keskialueen haltuun, mutta Murietta lähtee hakemaan jabeilla osumia. Kahden minuutin kohdalla venäläinen osuu kovaa ja Murriettan polvet hieman notkahtavat. Venäläinen ei kuitenkaan lähde hakemaan lopetusta, vaikka siihen olisi ehkä ollut mahdollisuus ja jenkki pääsee toipumaan kovista iskuista. Kun kaksi minuuttia on jäljellä, Shamilov osuu kovalla alakoukulla vastustajansa leukaan ja tarjoilee heti perään toisen iskun, joka tiputtaa Murriettan maahan. Shamilov hyökkää vielä vastustajansa päälle ja ehtii lyödä muutaman osuman, ennen kuin tuomari keskeyttää ottelun. Shamilov tarjoilee erittäin komean ja teknisesti puhtaan suorituksen, joka ei jätä mitään arvailujen varaan.

Voittaja: 1. erässä 3:10, Ruslan Shamilov,  KO

93 kg Boris Polejay UKR vs Toni Valtonen FIN

Ensimmäisenä suomalaisena kehässä nähtiin Toni Valtonen. Ensimmäinen minuutti mennään varovaisesti, mutta sitten Polejay lähtee hyökkäämään kovalla lyönnillä. Valtonen lähtee sitomaan ja ajaa vastustajansa häkin seinää vasten. Erän puolessa välissä ukrainalainen kääntää itsensä pois kehäköysistä, mutta tilanne jatkuu ennallaan. Kolmen minuutin kohdalla Polejay saa hienon alasviennin ja pääsee Valtosen half guardiin ja siitä sideen. Valtonen joutuu sitomaan venäläisen kädet, joka kuitenkin pääse antamaan silloin tällöin koviakin iskuja muutamaan kertaan. Aivan erän lopussa ukrainalainen hakee vielä anakondakuristusta, mutta kongi katkaisee erän.

Toinen erä lähtee vauhdikkaasti käyntiin ja Valtonen osuu heti kovalla iskulla vastustajansa vartaloon. Puolentoista minuutin kohdalla Polejay vie ottelun mattoon ja pääsee half guardista lyömään pari kovaa osumaa. Ukrainalainen dominoi vastustajaansa, eikä Valtoselle jää muuta mahdollisuutta, kuin puolustaa parhaansa mukaan. Toinenkin erä menee ukrainalaisen nimiin.

Suomalainen tietää, että hänen on lopetettava erä, mutta Polejay vie ottelun jälleen mattoon. Valtonen yrittää sitoa, mutta ukrainalainen pääsee iskemään vastustajaansa ajoittain. Suomalainen on selvästi väsynyt, eikä pysty vastaamaan Polejayn aktiivisiin positionvaihtoihin matossa. Viimeinenkään erä ei anna ratkaisua, vaan tulokset haetaan tuomareiden pistekorteilta.

Voittaja: Boris Polejay, kaikin tuomariäänin.

56,7 kg Oleg Lichkovaka RUS vs Bin Son Le SWE

Ensimmäinen erä käynnistyy molempin varovaisella analysoinnilla, eikä ensimmäisen kahden minuutin aikana tapahdu muutamaa yritystä lukuun ottamatta isompia kontakteja. Venäläinen hakee kuitenkin kovia lyöntejä, mutta huitoo lähinnä ilmaa. Erän puolessa välissä Lichkovaka osuu kovalla iskusarjalla ja vie ruotsalaisen mattoon. Bin Son Le puolustaa matossa kohtuu hyvin, eikä venäläinen saa oikein mitään aikaiseksi.

Toinen erä lähtee myös varovaisesti, mutta Son Le lähtee ehkä hieman aktiivisemmin liikkeelle hakien kovan alapotkun. Lichkovaka vie parin minuutin kohdalla yhdestä jalasta Son Len maahan, mutta joutuu guradiin. Son Le kokeilee giljotiinia, mutta ei onnistu, vaan tyytyy sitomaan vastustajansa jälleen. Tuomari nostattaa ottelijat ylös, mutta Son Le shoottaa heti venäläisen jalkoihin, mutta jää alle. Lichkovaka pääsee vielä kierähtämään selkään ja hakee takakuristusta, mutta aika ei riitä.

Ruotsalainen on perässä ja hänen on saatava lopetus voittaakseen ottelun. Bin Son Le lähteekin vauhdikkaasti liikkeelle, mutta venäläinen puolustaa kuitenkin hyvin ja saa kaadettua vastustajansa. Lichkovaka pääsee antamaan kovan polvipotkun, mutta se ei kuitenkaan osu kunnolla. Ruotsalainen saa vietyä vastustajansa mattoon, mutta päätyy jälleen alle. Lichkovaka pääsee hakemaan jälleen selästä kaulaa, mutta ei onnistu suunnitelmassaan. Ottelu menee viimeisen minuutin ajaksi vielä mattoon, mutta sieltäkään ei ratkaisua otteluun saada, vaan se jää tuomareille.

Voittaja: Oleg Lichkovaka, kaikin tuomariäänin.

56,7 kg Frederico Gutzwiller SUI vs Akaki Khorova GEO

Lyhyen pystyottelun jälkeen Gutzwiller syöksyy Khorovan jalkoihin ja vie ottelun mattoon, mutta päätyy kuitenkin alle. Lyhyen matossa käydyn iskujen vaihdon jälkeen Gutzwiller pääsee kiinni Khorovan käteen ja lähtee hakemaan käsilukkoa. Pienen haun jälkeen sveitsiläinen saa

Voittaja: 1. erässä ajassa 1:59 Frederico Gutzwiller suoralla käsilukolla

 

Teksti: Tuomas Piispanen

Kuva: M-1 Global

 

One Reply to “M-1 Challenge 82 – Lämpimät tunnelmat Hartwall Arenalta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.