Koronaviruksen vaikutukset kamppailusalin arkeen

Covid-19 -virus on saanut nopealla aikataululla koko maailman polvilleen. Viruksen räjähdysmäistä leviämistä on koitettu taltuttaa tiukoilla yhteiskunnallisilla rajoituksilla, oman osansa tästä on saanut kokea muiden mukana myös meille tärkeä kamppailumaailma. Lähes kaikki kamppailutapahtumat on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Ruohonjuuritasolla vaikutukset ovat olleet vieläkin vakavampia. Julkinen kokoontumiskielto on johtanut kaiken harrastustoiminnan tilapäiseen lopettamiseen, jolloin myös kamppailusalit ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Viime viikkoina olemme nähneet sosiaalisessa mediassa eri salien tunteikkaita julkaisua, joissa valmentajat ovat pyytäneet tilanteen osalta ymmärrystä ja tukea salin käyttäjiltä, ikävä totuus nimittäin on se, että vaikka salit ovat kiinni niin vuokrat ja kiinteät kulut juoksevat. Niin ikävää kuin se onkin, salin ovien lopullinen sulkeminen pyörii varmasti monen seura-aktiivin päässä yhtenä ratkaisuna.

Otin yhteyden muutamiin suurimpien kamppailusalien pyörittäjiin, tiedustellen heiltä mietteitä tämänhetkisestä tilanteesta ja miltä seuran tulevaisuus näyttää.

Petteri Maunu, perinteikkään Espoon Kehähaiden taustamies myöntää, että koronan vaikutus on ollut huomattava, mutta seuran tulevaisuus ei ole tällä hetkellä vaakalaudalla, vaikka sali on suljettu. Hän myös kertoo, että salin harrastajat ovat ottaneet tilanteen asian vaatimalla vakavuudella.

– Valtaosa ottaa tilanteen vakavasti ja jättäisivät tulematta harjoituksiin, vaikka sali olisi pidetty aukikin.

Kehähaiden kisaryhmälle harjoittelu on mietitty tilanteen takia uusiksi.

– Suurin osa on siirtynyt peruskuntokaudelle. Voimaa ja kestävyyttä, lajiharjoittelu jää taka-alalle.

Perusharjoittelijoiden osalta mitään erityistoimenpiteitä ei ole vielä tehty. Maunu suositteleekin perinteisten kuntoiluharjoitteiden käyttöönottoa.

– Toistaiseksi ei ole lähdetty toteuttamaan online-harjoittelua. Youtube on jo valmiiksi pullollaan erilaisia videoita, joista voi ammentaa vaikutteita. Ihmisten kannattaa käydä ulkoilemassa niin kauan kuin se on vielä sallittua.

Muille salinomistajille ja koko kamppailukansalle Maunu lähettää ytimekkäät terveiset.

– Tsemppiä. Kyllä se tästä.

Keravalla toimivan Ahjo Training Centerin Tomi Jaakkola on pitkälti samoilla linjoilla Maunun kanssa. Tilanne on haastava.

– Vaikutukset ovat tietenkin valtavat meidän toimintaamme ja tilanne ajaa meidät taloudellisesti todella tiukkaan tilanteeseen. Sali on ollut täysin suljettuna 13.3.2020 lähtien. Juoksevat kulut kuitenkin pyörivät normaalisti ja niitä olemme yrittäneet minimoida mahdollisimman pieniksi.

– Aiomme tehdä kaikkemme, jotta sali pysyy pystyssä ja periksi emme anna. Ahjon liekki tulee palamaan kirkkaana tämänkin jälkeen.

Vakavan tilanteen keskellä Jaakkola kertoo, että salin harrastajat ovat antaneet voimaa ja uskoa tulevaisuuteen.

– Harjoittelijat ovat suhtautuneet todella myönteisesti tilanteeseen. Salin Facebook-ryhmissä osa harjoittelijoista onkin jo ilmoittanut, että aikovat pitää harjoittelumaksut aktiivisena sulusta huolimatta. Tämä harjoittelijoidemme positiivinen ele voi nousta ratkaisevaksi tekijäksi toiminnan jatkon kannalta, jos ei valtion puolelta tule mullistavia kehitystoimia asiaan.

Vaikka sali onkin ollut jo useamman viikon suljettuna, Jaakkola ja hänen kollegansa ovat ylläpitäneet harjoittelua pitämällä aktiivisesti online-harjoitteita.

– Olemme pyörittäneet live-treenejä neljä kertaa viikossa. Harjoitusten sisältöinä on ollut lajikohtaisia harjoitteita, voimaharjoituksia, kuntopiirejä sekä liikkuvuusharjoituksia. Harjoituksiin on osallistunut mukavasti porukkaa ja myös valmentajamme ovat olleet aktiivisesti mukana tuottamassa sisältöä. Ensi viikolla meiltä tuleekin jo uutta sisältöä, kun pääsemme keskittymään myös valmennuspuoleen etänä. Tulemme myös tuottamaan osan sisällöistä julkiseksi kaikille. Joten nyt kannattaa ottaa Ahjon kanavat seurantaan, jos haluat mukaan.

Kanssakärsijöille Jaakkola lähettää terveisiä ja positiivisia ajatuksia.

– Pitäkää itsestänne huolta ja tukekaa paikallista seuraanne, jotta teiltä löytyy huippu treenipaikka myös jatkossa. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia itsensä lisäksi perheestä ja muista läheisistä sekä ystävistä. Vaikka ollaan kaikki samassa veneessä niin yksilöllisissä tilanteissa on isoja eroja tällä hetkellä. Jos sinulla on asiat nyt kohtalaisesti, niin voi olla, että kaverillasi ei ole. Joten muista kysyä ystäviltä miten menee ja auttaa mahdollisuuksien mukaan.

– Kun tämä pandemia menee ohi, niin alkaa kova urakka yhteiskunnan vakauttamisessa taloudellisesti ja muutenkin – siinä liikunta, etenkin kamppailulajit, nousevat tärkeään asemaan hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Yhdessä tästä selvitään, tsemppiä kaikille!

Turussa legendaarisen FFG:n (FinnFighters’ Gym) Harri Niva on pitkälti samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa.

– Nyt ensimmäisen kuukauden osalta taloudelliset vaikutukset eivät vielä ole kovinkaan suuret. Mikäli tauko venyy pitkäksi, ovat seuraukset tietenkin vakavat. Vuokra juoksee edelleen täysimääräisenä ja kesä vaikuttaa aina laskevasti harrastajamääriin normaaleinakin aikoina.

Seuran toiminta ei ole vielä Nivan mukaan vaakalaudalla, tosin tilanteen pitkittyminen saattaa muuttaa asiaa nopeastikin.

– Syksy ja silloin alkavat peruskurssit näyttävät paljon. Myös tauon aikana maksetut kuukausimaksut ovat erittäin tärkeässä osassa syksyn toiminnan jatkumisen kannalta.

FFG on tunnettu useasta korkean tason ammattilaisottelijasta, heidän osaltaan Niva kertoo tilanteen vaatineen luovia omatoimisia ratkaisuja.

– Koska sali on suljettu kokonaan kaikilta, vapaaottelun ammattilaiset ovat organisoineet omat treeninsä omien valmentajiensa ja treenikavereidensa kanssa. Amatöörien kisaryhmä samoin. Valmentajat ovat toki auttaneet tarvittaessa. Painilajeissa pienryhmät ovat treenanneet keskenään kotisaleilla ja ulkona.

Salilla jäsenet ovat Nivan mukaan olleet tilanteessa isossa roolissa. Heidän tuki ja vilpitön avunanto ovat auttaneet jaksamaan eteenpäin, mutta Niva myöntää, että tilanne on vaatinut osalta harjoittelijoilta myös kompromissien tekoja.

– Kaikki ovat suhtautuneet ymmärtävästi ja kannustavasti. Hallitus on saanut paljon ideoita ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseen. Lisäksi olemme saaneet kannatusmaksuja sellaisilta henkilöiltä, joiden ei edes tarvitsisi maksuja maksaa. Kilpailijoiden kohdalla on esiintynyt ymmärrettävää kärsimättömyyttä treenitauon suhteen ja kyselyjä pienryhmätreenaamisen mahdollisuudesta suljettujen ovien takana. FFG:n kokoisessa seurassa vaan äkkiä käy niin, että kahden hengen treenit muuttuvat monen ihmisen treeneiksi, kun salille osuukin samaan aikaan useampi ryhmä. Fyysisen etäisyyden ylläpitäminen ja tartuntamahdollisuuksien minimoiminen on nyt meidän kaikkien etu.

Online-harjoitteet ovat Nivan mukaan työn alla.

– Olemme aloitelleet online-harjoitteet ja niitä kehitellään edelleen. FFG on kuitenkin yhdistys, eikä vapaaehtoispohjalta toimivia vetäjiä ja kisaajia voi oikein velvoittaa mihinkään. Jos joku valmentaja haluaa online-treenejä vetää, tuemme sitä kaikin mahdollisin keinoin.

Muille salinomistajille ja kaikille harjoittelijoille Niva lähettää hyvin turkulaiset terveiset.

– Tämän tauon loputtua voimme viimeinkin taas kuristaa ja lyödä toisiamme mielin määrin! Siihen asti pysykää eristyksissä ja treenatkaa turvallisilla tavoilla. Ossittelua ja jujutsu-läpyjä tähän loppuun vielä.

Oulun Kamppailuklubin Tomi Kaarela on yrittänyt löytää vaikeasta ja haastavasta tilanteesta mahdollisuuden kehittää toimintaa.

-Olemme pyrkineet löytämään haastavasta tilanteesta myös mahdollisuuksia. Nyt kaikki kilpailut on kevään osalta peruttu ja periaatteessa alkaa normaalia pidempi peruskuntokausi.
Tavoitteemme on nostattaa yleisesti tietoa jäseniemme keskuudessa eri harjoituskausien kestävyys- ja ominaisuusharjoittelusta, lajiharjoitusten ollessa poissa pelistä. Kilpailijaryhmissä ja yksilövalmennuksissa olevilla henkilöillä on entuudestaan tietoa harjoittelun kausituksista ja ominaisuusharjoittelusta, mutta perinteisesti urheiluseuroissa aika löyhästi ohjataan jäsenien eri kausien harjoittelua. Pyrimme nostamaan sekä kilpailijoiden ja harrastajien yleistä tietotaitoa harjoittelun saralla tänä aikana.

Hän kuitenkin myöntää, että tilanne on vaikea.

– Heti tilanteen eskaloituessa 13.3. asetimme kaksi tavoitetta toiminnallemme: Ensimmäisenä tavoitteena on saada vuokrat maksettua ja toisena tavoitteena on mennä valmentajien ja henkilökunnan osalla ilman lomautuksia. Vaikka toiminta tulee tuottamaan tappiota, niin pyrimme kaikin keinoin säilyttämään työntekijöiden palkanmaksun käynnissä.

– Teimme viime viikolla THL:n antaman ennusteen jälkeen budjetointia tulevalle kuuden kuukauden ajalle ja tilanteella tulee olemaan merkittävät taloudelliset vaikutukset Kamppailuklubille. Mitään varmuutta tilanteen kestosta, mutta tuon kuuden kuukauden budjetissa puhutaan jopa kymmenien tuhansien eurojen tappiosta.

Kuten muutkin haastattelut, myös Kaarela kiittää harrastajia heidän tuestaan ja uskostaan vaikeassa tilanteessa.

– Jäsenemme ovat erittäin ymmärtäväisiä asian suhteen ja toistaiseksi alle 10 % on irtisanonut jäsenyyden tai pyytänyt hyvitystä treeniajalle, jolloin ei ole ollut ohjattuja harjoituksia. Monelle jäsenistämmekin korona on tuonut vaikeuksia talouteen ja on täysin ymmärrettävää katkaista laskutus. Meidän koko henkilökuntamme on erittäin kiitollisia jäsenille, jotka ovat säilyttäneet jäsenyydet ja olemme jopa saaneet kyselyitä mahdollisista kannatusjäsenyyksistä entisiltä harrastajiltamme. Yhteisöllisyys on yksi Kamppailuklubin arvoista ja uskon, että tämä näkyy tässä haastavassa tilanteessa. Porukka haluaa, että heillä on paikka missä harrastaa pandemian jälkeenkin!

– Haluamme käyttää meneillään olevan ajan hyödyksi ja tarjota jäsenillemme kattavasti tietoa peruskuntokauden harjoittelusta mm. verkon yli tapahtuvien luentojen kautta. Suunnittelemme ja toteutamme jäsenillemme valmennuskokonaisuutta, joka kattaa teorian eri kausien harjoittelusta, kestävyys- ja ominaisuusharjoittelun ohjelmoinnin ja sopivat harjoitteet, sekä tuotamme ravintoluennon ja ravintopuolen viikoittaista sisältöä tukemaan kehonkoostumuksen muokkausta. Lisäksi alamme tuottamaan podcast-lähetyksiä jäsenille, jossa on mm. mahdollisuus kysyä valmentajilta mieltä askarruttavia asioita.

Kaarela haluaa käyttää tilaisuuden hyväkseen ja lähettää haasteen kamppailuväelle.

– Tahdon haastaa suomalaisia kamppailuharrastajia! Joku viisas on jossain sanonut, että ”Kiitollisuus on hyvä vasta, kun se muuttuu tekemiseksi”. Jos koet saaneesi kamppailuharrastukselta arvokasta sisältöä elämääsi, niin ei ole arvokkaampaa aikaa osoittaa sitä kiitollisuutta. Pidä jäsenmaksusi pyörimässä, jos suinkin kykenet. Voit myös kysyä seurasi vetäjiltä, miten voit auttaa tässä tilanteessa.

Iloisesta asenteestaan tunnettu Sisu Gymin Sami Mehamedi myöntää, että tilanne on hankala, mutta on koittanut pitää ajatukset positiivisena.

– Toki nyt paha vielä sanoa kokonaiskuvaa talousvaikutuksista, koska tilanne ei ole ollut ns. päällä vielä kuukauttakaan. Toki meidän kohdallamme puhutaan osakeyhtiötaustaisesta seurasta, jolla on kohtuu suuret kiinteät kulut. Tilanne on nyt jo toki luonut jo ison loven seuran kassaan ja jos tilanne kestää pitkälle syksyyn, en voi luvata seuran kestävän taloudellisesti. En ole asiaa vielä murehtinut sen enempää.

Stressin keskellä Mehamedi on koittanut pitää itsensä kiireisenä tarjoamalla harjoittelijoille erilaista videosisältöä.

– Nyt jo jonkin verran olemme aktivoineet harrastajia laittaen viikoittain tekniikoita video-opastuksen muodossa. Ja paraikaa meillä on kysely käynnissä, että millainen prosentti harjoittelijoista on kiinnostunut ”livevideotreeneistä”, joita olisi tarkoitus ruveta myös järjestämään.

– Meillä porukka aika hyvin ottanut vastaan ja ymmärtäneet, ettei tilanne ole kenestäkään henkilöstä riippuvainen.

Terveiset Mehamedi veistelee tuttuun tyyliinsä.

– Tsempit kaikille kamppailijoille ja voimia kaikille muille seuranpyörittäjille niinkin kliseisesti kuin positiivisuuden kautta! Kaikki ollaan kansainvälisestikin samassa jamassa ja murjottamalla menettää vain turhaan yöunensa.

Muista haastatteluista poiketen MMA Imatra on pitänyt ovensa vielä toistaiseksi auki. Mikko Suvanto avaa seuran ratkaisua.

– Seuran hallituksen kanssa asiasta keskusteltiin ja yhdessä päätimme pitää salin auki. Olemme myös keskustelleet useamman tutun lääkärin kanssa ja saimme heiltä myös signaalia, että ratkaisu on nyt toistaiseksi toimiva.

– Imatralla tilanne on yleisesti sellainen, että alueella on useampia kuntosaleja auki. Se on meille ollut osaksi sellainen syy, että olemme uskaltaneet pitää salia auki. Meillä on myös useampia kisaajia ja muutamia muita, jotka tykkäävät treenata. Emme ole sitä halunneet kieltää, koska se on heille elämässä tärkeä asia. Toki seuraamme suosituksia ja hallituksen toimia, mutta näillä mennään toistaiseksi. Voi toki olla, että joudumme laittamaan salin kiinni jossain välissä. Katsomme nyt mihin suuntaan tilanne etenee ja toimimme sen mukaan.

– Salillamme saa siis treenata nyt toistaiseksi omatoimisesti. Ohjatut yleiset treenit ovat nyt toistaiseksi tauolla. Kisaryhmän jäsenille olemme suunnitelleet omat treeniohjelmat. Ne on suunniteltu niin, että ne sisältävät niin salin ulkopuolella kuin myös salilla tehtäviä harjoitteita. Jos sali joudutaan sulkemaan kokonaan, niin ohjelmat muutetaan siihen muotoon, että ne voidaan toteuttaa kokonaan kotona. Treenit tietysti noudetaan niin, ettei ne aiheuta yleistä pahennusta ja noudattaa liittojen linjauksia.

Taloudellisesti koronan vaikutukset eivät ole vaikuttaneet Suvannon mukaan MMA Imatran toimintaan. Syynä tälle on heidän kevät/syyskauteen jaotellut kurssimaksut.

– Tilanne ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut seuramme toimintaan. Kurssimaksukäytäntömme ovat sellaiset, että toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. Toki jos tämä pitkittyy syksyyn, niin tilanne on toinen.

– Jäsenemme ovat olleet asian tiimoilta rauhassa. Olen luonut kaikille omille ryhmilleni omat treeniohjelmat. Osassa on mukana myös harrastelijoita. Pidän tärkeänä, että huomioimme myös heidät tiimissä. Nyt kun yhteiskunta on laajemminkin ottanut käyttöön eri etätyömahdollisuudet, niin koen, että se toimii valmennus- ja seurakulttuurissa hyvin. Pidetään harrastajistamme hyvää huolta, niin he eivät koe tarvetta lopettaa harrastustaan.

– Muille seuroille terveisiä, tilanne on varmasti vaikea, mutta se on kaikille vaikea. Suosittelen ehdottomasti, ettei toimintaa jäädytetä tai jäädä tuleen makaamaan. Pidetään yhteyttä somessa, tehdään harjoitusohjeita. Pidetään tiimiä kasassa ja harrastajista kiinni. Vaiva ei ole iso, mutta kun salit taas aukeaa niin varmasti on helpompi aloittaa.

Ajatukset yllä olevista pohdinnoista ovat varmasti kaikille samat. Harrastajat ovat salien selkäranka ja ilman heitä salin toiminta olisi mahdotonta. Mikko Suvannon mainintaan sosiaalisen median tärkeydestä tällaisena aikana on helppo yhtyä, sillä se on salin vetäjille kuin myös harrastajille helppo tapa kommunikoida muiden harrastajien kanssa. Lisäksi sosiaalisessa mediassa harrastaja voi tuoda julki omaa tapaansa osoittaa sitoutumisestaan salille.

Vedetään yhtä köyttä ja varmistetaan, että kun maailma palautuu raiteilleen, niin meillä on vielä kaikilla se paikka, johon mennä oppimaan, kasvamaan ja löytämään itse itsemme.

Kiitos haastatelluille sekä kiitos sinulle lukemisesta, jakamisesta ja tukemisesta. Vaikka oma toimintani ei ole kaupallista, niin ilman teitä tämän tekeminen olisi turhaa.

Kuva: LifeOfPix/StockPhotos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.