Greger Forsell haluaa levittää jiujitsun ilosanomaa kaikille

Moni on ihmetellyt missä yksi Suomen menestyneimmistä jujuteroista Greger Forsell on piilotellut. JamiKuparinen.com tavoitti miehen Meksikosta, jossa ”Godfather” viettelee aurinkoisia päiviä.

– Moni on ihmetellyt päätöstäni lähteä Meksikoon kun sekä Porvoon että Espoon Sports Academy #1 ja Polar JJ Team toimii ja homma on nousussa. Porvoossa minulla on pari luottohenkilöä toimistopuolella Aki Hirvonen sekä Petri Hirvonen

Espoon Academya kävin aloittamassa ja jelppaamassa enemmän alussa, sen jälkeen se on pyörinyt Ville Heikkosen johdolla ja muutaman muun avainhlön voimin.

Päätettiin avopuolisoni Cecilian kanssa lähteä Suomesta lämpöön monista eri syistä mutta kamppailulajit, Academy ja Polar JJ ei todellakaan ollut syyt, niitä oli jopa vaikea jättää. Näillä näkymin kesäkuussa takas Suomeen ja syksyllä mahdollisesti palataan, jää nähtäväksi, Forsell kertoo.

Meksikossa Forsell omien sanojensa mukaan tutustuu paikalliseen kulttuuriin ja harjoittelumahdollisuuksiin.. Kartalla Forsell haluaa silti pysyä Suomen ”skenen” tapahtumista.

–  Jiu-Jitsu on erittäin suosittua kaikkialla maailmassa. Olen onnellinen siitä että lajia harrastaa (huom. puhun harrastajista) lapset, nuoret, aikuiset, vanhukset, naiset, miehet jne., harrastukset yhdistää ihmisiä, se on hieno asia. Kun puhutaan jiu-jitsusta harrastuksena niin se on mielestäni ihan samassa kategoriassa kun harrastus-joukkuelajien kanssa, ”kaikki pelaa, kaikilla on kivaa”, erona on kuitenkin se että jiu-jitsussa/kamppailulajeissa oppii varmasti paremmin yksinkertaiset maalaisjärkijutut. Niillä on jopa omat sanat; kuri, kovuus ja kunnioitus…nojoo sinnepäin ainakin, Forsell veistelee.

Meksikoss olisi lomailun lisäksi tarkoitus myös kilpailla. Kilpailu onkin ollut Forsellille aina yksi lajin nautinnollisimpia puolia.

– Kun puhutaan jiu-jitsusta kilpa-urheiluna niin se on myös samassa kategoriassa kilpa-joukkuelajien kanssa. Tämä jengi on huomattavasti pienempi, mikä on täysin luonnollista. Tässäkin erona joukkuelajiin on se että opit voittamaan ja häviämään yksin, se on joko hieno tunne tai masentava tunne, kummassakin tapauksessa olet just sen tunteen kanssa yksin.

– Kilpaileminen lajissa kun lajissa on hyvä asia, siellähän sä testaat itseäsi ja tekniikoiden toimivuutta, suosittelen kaikille. Jos otan itseni esimerkkinä tähän(meitä on monta), niin minulla on sellainen intohimo-ongelma, että jos en kilpaile kamppailulajeissa, minun on pakko keskiä jotain muuta hullua muuten koko elämä menee pöntöstä alas. On vaikeeta selittää se fiilis, mutta mun on pakko tehdä jotain koko ajan. Pelkään esim. eläkepäiviä, jos on paikat niin klesana etten voi vääntää niin mitä mä teen?, Forsell pohtii.

Forsellin juuret lajissa syvällä ja hän onkin yksi niitä paljon puhuttuja ”old school” ukkoja.

–  Suomen jiu-jitsu skenessä olen ollut mukana alusta asti, ja voin sanoa että jos opetusmenetelmät olisi samat tänä päivänä kun silloin kun itse aloitin niin meillä ei olisi edellenkään harrastajia, meillä olisi kilpailijoita siellä täällä, toinen toista hullumpi. Nekin todennäköisesti teknisesti ihan paskoja koska joutuisi treenata joka päivä sen saman parin kanssa. Maailmallakin näkyy muutos parempaan suuntaan.

Voisin jopa väittää että kun Brassit tuli Suomeen 2000 luvun alussa niin ne oppi uusia kikkoja, esimerkiksi kellon ja työmoraalin. Kun menivät takaisin niin ne lisäsi nämä kaksi asiaa omaan treeniin ja heti olivat taas meitä edellä. Meillä on Suomessa kaikki mitä urheilija tarvitsee siihen että voittaisi esim. maailmanmestaruuden tai jonkun pro-turnauksen. Kaikki ketkä kilpailee, on aloittanut harrastajana, se pitää muistaa, eli harrastajia tarvitaan, Forsell muistuttaa.

Painimattojen lisäksi Forsell on tehnyt myös vakuuttavaa jälkeä vapaaottelukehissä ja häkeissä. Ammattilaislista on 6-0, ja moni onkin kaipaillut ”Gregua” takaisin vapaaottelun pariin. Forsell itsekin suunnittelee comebackia.

–  Vaparipuolella on viimeisen 2 vuoden aikana tullut managerilta monta matsitarjousta eri organisaatioilta, kaikki olen hyväksynyt yhtä lukuunottamatta polvileikkauksen takia, silti eivät ole toteutuneet.

ACB on ollut pari kertaa yhteydessä mutta ei olla sovittu mitään. Tällä hetkellä olen Meksikossa niin se vaatii hiukan enemmän kun ”ehkä” ennen kun lähden täältä ottelemaan. Siinäkin on jotain niin siistiä että kyl mua todennäköisesti nähdään vielä häkissä, en tajua lopettaa.

MMA suomessa on vasta alussa, siitä tulee vielä isompi. Maku, Tomppa, Packalen ja Kuivanen on kovia nimiä koska ovat otelleet UFC:ssä mutta pitää muistaa että taustatyö on tehty jo 90-luvun lopusta, 2000-luvun alusta. Läpilyönnit on ollut monen mutkan takana, mun mielestä suurin läpilyönti oli kuitenkin Finnfightit, iso osa tän päivän vapariharrastajista ei oo ikinä kuullutkaan niistä, mut sieltä se lähti, Forsell opettaa.

Forsell on jo ehtinyt urallaan paljon saavuttanut, mutta tavoitteet ovat silti vielä selkeät.

–  Jiu-jitsu on mun elämä, eli tavoitteena on tehdä seuraaville sukupolville palveluksen. Yksi tavoite on saada jiu-jitsun kouluihin, olen jo aloittanut projektin noin vuosi sitten, ja porvoossa ollaan hyvällä mallilla, stay tuned…. Muutenkin opettaminen on siistiä, tykkään vetää leirejä ja niitä on koko ajan ihan kiitettävästi. Kun 2 vuotta sitten perustettiin Polar JJ Team niin oltiin 4 seuraa, nyt ollaan 13 ja lisää on tulossa, eli siinäkin töitä riittää.

Kilpailupuolella ei ole hirveesti enää tavoitteita, olen jo 38 niin mustien adult MM kulta tais mennä jo. Jos kuitenkin osallistun Suomen kisoihin niin siellä tavoitteena on pitää ykköspalli. Siinä tärkeimmät mitkä pitää mut tällä tiellä, Forsell toteaa.

Lopuksi hän haluaa lähettää vielä terveiset Suomen kamppailuväelle. Gregumaiseen tyyliin viesti on petollisen simppeli.

– Jos teet jotain niin tee kunnolla tai anna olla, koskee myös kamppailulajeja. Lopuksi jiu-jitsu miehen slogan: Mitä isompi hauis sitä kivempi vetää suoraks, Forsell leukailee.

Kuva: Fightsport arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.