FinnMMA Awards 2018: Vuoden ulkomainen matsi

JamiKuparinen.com jakaa näin vuoden lopuksi muutamassa eri kategoriassa leikkimieliset ”FinnMMA Awardsit”, joilla halutaan palkita ja muistaa vuoden aikana menestyneitä sankareitamme.

Tänään jaetaan palkinto kamppailuvuoden parhaalle ulkomaiselle ottelulle. Suomeksi tämä tarkoittaa ulkomaisessa organisaatiossa käytyä ottelua, jossa toisessa kulmassa on seissyt #FinnMMA gladiaattori.

Mielessä oli kaksi selkeää kohtaamista, niiden väliltä oli kovin vaikea löytää sitä ”parempaa”. Aina kun käännöin toisen kannalle, mieleen tuli joku argumentti toisen puolesta. Lopulta kun kyseessä kerran on omat palkintoni ja oma sivustoni, päätin antaa kunniaa kummallekin.

Eli tämän vuoden ulkomaiset matsit ovat:

Mikael Silander vs Aleksander Doskalchuk sekä Minna Grusander vs Jinh Yu Frey 1.

Tästä linkki Silanderin otteluun

Ja tässä Grusanderin matsi.

Molemmat ottelut ovat listalla pitkälti samoista syistä. Molemmat ovat 5-eräisiä titteliotteluja, jotka hienosti tuovat esiin sen kuinka Grusander sekä Silander ovat painoluokkansa huipulla. Molemmissa otteluissa myös nähdään elävät esimerkit suomalaisesta ”sisusta” ja mitä tarkoittaa kun voitosta taistellaan.

Molemmat myös ovat valitettavia esimerkkejä siitä, miten pienistä seikoista voitto lopulta on kun puhutaan huipputasosta. Yksi alasvienti siellä, yksi puhdas osuma täällä ja tuomari on saattanut nähdä erän vastustajalle. Senpä takia näiden suoritusten arvoa nostaa ns ”jälkipyykki”, jossa molemmat ottelijat seisovat selkä suorana, eivät selitelleet turhia ja keskittyivät katsomaan eteenpäin.

Taustatarinat molemmissa otteluissa olivat juuri sellaisia mitkä herättivät ainakin allekirjoittaneessa vahvoja tunteita.

Silander on jo joillain mittapuulla veteraaniottelija, ensimmäiset ammattilaisottelut löytyvät jo vuosikymmenen alusta. ”Hulk” on esitellyt taitojaan monessa organisaatiossa ympäri maailmaa, koskaan kuitenkaan saavuttaen mestaruutta tai sen tuomaa arvostusta. Vuosien maailmankiertämisen jälkeen vakituinen koti löytyi vihdoin Venäjältä M-1 organisaation listoilta. Erittäin vakuuttava voitto kokeneesta Vitali Branchukista debyyttiottelussa teki Silanderista välittömästi painoluokan ykkösnimen ja netin syövereissä alettiinkin puhua titteliottelusta. Erinäisten sattumien kautta tilaisuus vyöstä tulikin Arman Ashimovia vastaan. Ottelu päättyi kuitenkin Silanderin uran ensimmäiseen tyrmäystappioon.

Silander ei tästä lannistunut vaan nopea ja brutaali ensimmäisen erän lopetusvoitto seuraavassa ottelussa, nosti hänet takaisin tittelikuvioihin. Pian ottelu hallitsevaa mestari Doskalchukia vastaan julkistettiin ja kaikki oli valmista #FinnMMA historian tekemistä varten.

Ottelu itsessään oli erittäin vahva näyttö Silanderin kyvyistä ja taidoista. Mestari yllätettiin vahvalla paineella ja erittäin kovilla alapotkuilla. Ottelun alkupuoli näyttikin todella hyvältä, harmillisesti Doskalchuk löysi pelikirjastaan vastalääkkeet ja sai käännettyä ottelun kulun itselleen toisella puoliskolla. Viidenteen erään mentäessä ottelu oli monen asiantuntijana ja sohvaperunan kirjoissa 2-2. Viides erä on mielestäni yksi Silanderin uran vakuuttavimmista suorituksesta. Hän taisteli jokaisessa tilanteessa itsensä hallintaan, otti tarvittavat iskut vastaan jotta sai iskettyä omansa perille ja käänsi silkalla tahdonvoimalla viimeisen alasvientiyrityksen vielä omaksi edukseen.

Vaikka mestaruusottelusta historiankirjoihin Silanderille kirjattiinkin tappio hajaäänin, niin uskon vakaasti että katsojien silmiin Silanderin osakkeet nousivat hurjasti. Silanderilla on vielä voimassaoleva sopimus M-1 kanssa, mutta en ihmettelisi vaikka Singaporen, sekä Aasian suunnalta tulisi sopimustarjousta.

Minna Grusanderin osalla tarina on hieman erilainen, joskin lopputulos on pitkälti sama. Amatöörien maailmanmestaruuden jälkeen Grusander otteli Suomessa muutamat pakolliset ottelut, mutta tähtäin oli selkeästi maailmalle. Pieni notkahdus nähtiin, kun Grusander kävi ottelemassa kuuluisassa Japaniassa Pancrasessa Syori Kondoa vastaan. Tappio ei kuitenkaan lannistanut, vaan #Brutsku nappasi seuraavien 10kk aikana kolme keskeytysvoittoa. Tämä avasi tien naisvapaaottelun #1 organisaatioon, Invicta FC:hen, sekä keholle sopivampaan painoluokkaan. Kuten Silanderinkin tapauksessa, vakuuttaava voitto debyytissä avasi ovet mestaruusotteluun.

Itse mestaruusottelu olikin sitten todella vakuuttava ja hieno osoitus Grusanderin kyvyistä ottelijana. Hän hallitsi osia ottelusta niin pystyssä kuin myös sylipaini tilanteissa. Lisäksi hän pakotti vastustajan jatkuvasti perääntymään ja hakemaan turvaa häkin reunukselta. Voittajasta ja paremmasta ottelijasta ei omissa päätelmissäni ollut 25 minuutin taistelun jälkeen mitään epäselvää.

Lopputulos jäi valitettavasti historiankirjoihin tappiona, mutta kuten Silanderin tapauksessa suorite oli niin vakuuttava että fanien kirjoihin merkittiin ”moraalinen voitto”. Ja kaikessa rehellisyydessä voitto olisi pitänyt kirjata myös virallisiin tulosluetteloihin, mutta tehty mikä tehty.

(Tähän väliin huomio, että menneenä viikonloppuna nähtiin revanssi Freyn ja Grusanderin välillä oli viihdyttävä ja tasainen ottelu, koen että matsi #1 oli selkeämpi osoitus Grusanderin taidoista)

Kiitos näistä hetkistä molemmille ottelijoille.

Kunniamaininta myös Jerry Kvarnströmille sekä Anton Kuivaselle heidän hienoista suoritteistaan kansainvälisillä kentillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.