FinnMMA Awards 2017: Vuoden parhaat ottelut

JamiKuparinen.com jakaa näin vuoden lopuksi muutamassa eri kategoriassa leikkimieliset ”FinnMMA Awardsit”, joilla halutaan palkita ja muistaa vuoden aikana menestyneitä sankareitamme.

Tänään jaemme palkinnon parhaalle ottelulle. Valinta osoittautui niin vaikeaksi, että päädyin ratkaisuun antamaan kaksi palkintoa.

Perusteluina on se, että molemmat ottelut jättävät erilaisen tunteen katsomisen jälkeen.  Avaan tunteita  tarkemmin matsikuvauksissa.

Valintani ovat M-1 Challenge 82:ssa nähty Mikael Silander vs Vitali Branchuk sekä Cage 38:ssa nähty Aleksi Savolainen vs Patrik Kapanen.

Mikael Silander vs Vitali Branchuk

5.8.2017 M-1 Challenge 82

Kun M-1 Global ilmoitti aikeistaan tulla Suomeen, ensimmäinen ottelija kenet he julkaisivat otteluiltaan, oli Mikael Silander. Kokenut espoolainen oli

Kehän toisen kulmaan M-1 iski Vitali Brachukin. Euroopan ranking listojen kärjessä vuosia ollut Branchuk on ollut pitkään M-1 luottomiehiä, joka oli otellut organisaation kääpiösarjan mestaruudesta vain reilu vuosi sitten.

Ennakkoon ottelun asetelmat olivat erittäin maukkaat. M-1:sellä ei ollut Silanderin painoluokassa (kärpässarja) ollenkaan mestaria ja julki oli tullut tieto että Silander vs Branchuk ottelun voittaja oli joko suoraan mestaruusottelussa tai vähintään ykköshaastaja.

Paikanpäällä Harwall areenalla ilta oli pitkä. Otteluita oli paljon ja järjestäjät olivat syystä tai toisesta päättäneet lisätä mukaan ikuisuudelta tuntuvan tauon.

Kun Silander lopulta astui häkkin yleisö alkoi olemaan jo väsynyt ja puutunut. Tämä kuitenkin muuttui heti kun yleisölle selvisi että molemmat ottelijat olivat tulleet paikalle voittamaan.

Rauhallisen alun jälkeen Branchuk osui kovilla osumilla ja tuntui että Silander on pulassa. Branchuk koitti kovasti lopettaa espoolaista, mutta Silander selvisi pulasta ja erän edetessä alkoi ottamaan ottelua haltuunsa.

Toinen ja kolmas erä ovat pitkälti syyt miksi valitsin ottelun vuoden parhaaksi. Silander osoitti kovuutensa ja taitonsa kääntämällä mestarillisesti ottelun momentumin täysin itselleen. Kovat alapotkut sekä jatkuva paine katkaisivat Branchukin selkärangan.

Toinen erä oli selkeä voitto Silanderille ja kolmannessa erässä turhautunut Branchuk roikkui köysissä niin härskisti, että tuomari otti häneltä pisteen pois. Yleisö huusi riemusta kun Silander pääsi vielä ottelun loppuhetkillä selkäkontrolliin ja näytti että takakuristus olisi paikoillaan.

Voitto tuli lopulta enemmistöpäätöksellä. Yleisö heräsi horroksestaan ja täyttyi energiasta, kiitos Silanderin sisun ja taistelun.

Silander on ollut yksi niistä valitettavasti tapauksista, jossa kovat meriitit ja teot ulkomaisissa kehissä eivät ole välittyneet suosiksi. Mies itse kertoo toistuvasti ettei välitä siitä onko kansan suosikki vai ei, mutta silti oli hienoa nähdä kun kevyemmän painoluokan työ_ukko sai vihdoin ansaitsemansa arvostuksen.

Paikanpäältä päässä oli vahva muistikuva, kuinka Silander oli tappion syövereissä ensimmäisessä erässä, mutta näin jälkikäteen katsottuna näyttikin siltä että vain muutama kova osuma tuli läpi ja Silander keräsi itsensä hienosti lähes välittömästi mukaan otteluun.

Teknisesti viihdyttävää ottelua maailmanluokan vastustajaa vastaan.

Tässä vielä paikanpäältä kirjoitettu pbp:

Neljäntenä suomalaisena kehässä nähtiin Mikael ”Hulk” Silander, joka lähti hakemaan kolmatta perättäistä voittoaan. Silander aloittaa väkevästi kovalla alapotkulla. Reilu minuutti mennään kuitenkin kyttäillessä vastustajaa, eikä kumpikaan tee radikaaleja ratkaisuja. Reilu kahden minuutin kohdalla Branchuk osuu todella lujalla koukulla ja Silander joutuu sitomaan vastustajansa kehäköysiä vasten. Silander osuu sarjalla jabeja, mutta ne ovat kohtuu kevyitä, eivätkä aiheuta vastustajalle ongelmia. Ensimmäisessä erässä molemmat saivat ja antoivat kovia osumia, mutta Branchuk ehkä hivenen vahvempi.

Toinen erä lähtee vauhdilla liikkeelle ja Silander tarjoilee heti tiukkoja potkuja vastustajansa vartaloon ja jalkoihin. SIlander on parantanut selvästi toiseen erään ja on huomattavasti vastustajaansa aloitteellisempi ja vahvempi. Branchuk vie ottelun mattoon ja pääsee guardiin. Silander saa kuitenkin kaivettua vastustajansa käden ja pääsee yrittämään lukkoa, mutta ukrainalaisen onnistuu riuhtoa itsensä irti tilanteesta. Silander pehmittää vastustajansa vasenta reittä ja se alkaa näkyä Branchukin liikkeessä. Toisessa erässä Silander on parempi ja vie pisteet itselleen.

Kolmas erä käynnistyy kovalla iskujen vaihdolla, mutta Silander saa kampitettua ukrainalaisen nopeasti maahan. Silander roikkuu vastustajansa selässä ja takoo polvella reisiin. Branchuk roikkuu jatkuvasti köysissä ja tuomari antaa useiden huomatusten jälkeen siitä ukrainalaiselle varoituksen. Erän puolessa välissä käydään taas nopeasti matossa, mutta Branchuk punnertaa itsensä ylös. Hieman ennen viimeistä minuuttia Silander saa komean alasviennin ja pääsee ukrainalaisen selkään hakemaan kättä kaulalle. Kamppailijat ovat kuitenkin niin hikisiä, että Silander ei saa kunnolla kiristettyä otetta kaulalle. Kongi kumahtaa ja ratkaisu jää tuomareille. Teknisesti illan näyttävin kamppailu.

Voittaja: Mikael Silander enemmistöpäätöksellä

Tästä linkki otteluun:

Aleksi Savolainen vs Patrik Kapanen

18.2.2017 Cage 38

4min 6sek. Niin pitkään kesti näiden kahden alfauroksen välinen ottelu. Ottelun loputtua kukaan katsojista ei istunut penkillään.

Patrik Kapanen tunnetaan ottelija, joka ei taka-askelia ota. Kaikki hänen ottelunsa ovat päättyneet lopetukseen tavalla tai toisella.

Yleisöystävällisellä ottelutyylillä on ollut kuitenkin hintansa. Kapanen on ottanut otteluisaan kovia koppeja vastaan ja jalat ovat olleet spagettina muutamaan otteseen. Otteluun valmistautuessa Kapanen puhuikin, että nyt ei lähetä sotimaan vaan käytetään järkeä.

Aleksi Savolainen taas tunnetaan enemmän taktisena ottelijana. Turhat riskit jätetään ottamatta ja tappeleminen jätetään muille.

Ottelu alkoi taktisena mittailuna, ja vaikutti että Savolainen olisi vahvoilla. Hän osui hyvillä iskuilla kunnes ristiinlyömistilanteesa vahva isku osui Kapasta ohimoon ja sai tämän polvet notkahtamaan.

Tästä seurannut tilanne ja iskujenvaihto on yksi jännittävimmistä ja hurjimmista miesmuistiin. Molemmat lyövät jäätäviä nakkikioskiheijareita ja taktiikka lentää roskakoriin. Savolaisen kulmamies koittaa huutaa että ”älä tappele”, mutta ohjeet kaikuivat kuuroille korville.

Kapasen onnistui laittamana selkä häkkiä vasten ja keräämään ajatukset kasaan. Osuneet iskut alkoivat kasaantumaan ja Savolainen oli vuorostaan ongelmissa. Kapanen haki vimmatusti lopetusta, mutta Savolaisen onnistui pitämään leuka piilossa.

Kapanen vei ottelun hienosti mattoon, jossa hän pehmitti Savolaista ensin iskuin ja kaivoi lopulta takakuristuksen kiinni. Yleisö osoitti suositaan seisaaltaan ja Kulttuuritalo oli liekeissä.

Paikanpäällä muistan, että koko ottelun ajan mietin vain, että onko tämä todellista. Näin hyvin kun molempien ottelijoiden silmät pyörivät päässä iskujen voimasta, mutta silti he painoivat eteenpäin.

Mietin onko lyhyt, brutaali, ”tekniikaton” tappelu oikea valinta vuoden otteluksi, mutta kun katsoin ottelun uudelleen, koin samoja tunteita kun paikanpäällä. Kämmenet hikosivat ja ottelun päätyttyä kasvoille tuli automaattisesti virne.

Tässä paikanpäälllä kirjoitettu ottelukuvaus:

Erä 1: Erä alkaa varovaisella nyrkkeilyllä. Kumpikaan ei osu kunnolla, kunnes Kapanen vetää hurjankoukun joka osuu Savolaista päähän. Savolainen osuu kuitenkin vastaiskulla ja saa Kapasen polvet notkumaan. Savolainen metsästää ja Kapanen iskee hurjia koukkuja selkä häkkiä vasten.

Kapanen näyttää haluavan lopettaa ottelun yhdellä iskulla, kun taas Savolaisen kulmamiehet huutavat että tämä ei saa tapella.

Savolainen ajautuu kuitenkin tappeluun ja Kapanen iskee tämän mattoon. Savolainen yrittää vielä nousta pystyyn. Kapanen hyppää selkään ja kaivaa takakuristuksen. Yleisö on aivan hurmiossa.

Vapaaottelua parhaimmillaan.

Katso tästä ottelu kokonaisuudessaan.

Teksti: Jami Kuparinen

Tunnelmat paikanpäältä: Tuomas Piispanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.