Cage 40: Mikael Nyyssönen ”Tiedän peittoavani Pietilän millä tahansa osa-alueella”

Launtaina oteltava Cage 40 -otteluilta tarjoilee lähes jokaiselle vapaaottelufanille jotain. Kortilla on mielenkiintoisia uransa alkupäässä olevia ottelijoita ja pääottelussa ”Cageveteraani” Joni Salovaara tarjoilee pitkään lajia seuranneille nostalgista herkkua.

Kuitenkin yksi kortin mielenkiintoisimpia kamppailuita nähdään esipääottelussa kun kaksi urallaan eri vaiheissa olevaa #FinnMMA ottelijaa lyövät nyrkit vastakkain.

Vieraskulmaan astelee nuori ja itsevarma Patrik Pietilä (8-5), joka on lyhyessä ajassa kerännyt jo vakuuttavan rekordin ja hamuaa kohti isompia ulkomaan rahakehiä.

Kotikulman miehenä nähdään Cagessa jo 12-kertaa otteleva tamperelainen Mikael Nyyssönen (9-3). ”Miksua” pidettiin muutama vuosi sitten yhtenä lupaavimmista nimistä jota maallamme oli tarjota vapaaottelukehiin.

Muutama tyly tappio ja ikävät loukkaantumiset ovat kuitenkin himmentäneet Nyyssösen tähteä.

Nyt hän aikoo iskeä itsensä takaisin ihmisten mieliin Pietilän kustannuksella.

Ottelu on myös vaihtelua Nyyssöselle, sillä hän on viimeksi otellut Suomi vs Suomi ottelussa 2014.  Miehen itsensä mukaan jossain määrin tuttu vastustaja sopii hänelle hyvin.

– Vastaan tulee Patrik Pietilä jonka ammattilaisuraa on tullut seurattua alusta lähtien ja muutamasti tiemme on kohdannut samalla treeni salilla. Fiilikset on rauhalliset kun vastaan asettuu jotain tuttua sekä turvallista joka tuskin tarjoaa mitään yllättävää, mihin ei olisi varautunut.

Ennen ottelua annetuissa haastatteluissa Pietilä on esiintynyt erittäin itsevarmana ja luvannut leipoa Nyyssösestä yksipuolisen lopetuksen. Kokenut Nyyssönen myöntää puheiden enemmän huvittavan kuin huolestuttavan häntä.

–  Pokeria pelanneena tiedän että hyvin rakennetulla bluffilla voi hyvinkin voittaa. Kyse voi myös olla itsensä vedättämisestä eli aidosti uskoo itseensä ja siihen että voisi voittaa mut yli kävelemällä.

– Kumpikin illuusio pirstaloituu siinä hetkessä kun mun takakäsi kolahtaa ensimmäistä kertaa leukaan. Mitä suurempi kuvitelma itsestään, sitä isompi tilanteen tuoma shokki tulee olemaan.

Normaalista poiketen Nyyssönen kertoo että hänellä ei ole Pietilää varten luotu varsinaista ottelustrategiaa.

– Tiedän peittoavani Pietilän millä osa-alueella tahansa eli otetaan vastaa mitä tulee ja annetaan samaa kahdesti kovemmin takaisinpäin.

– Viime Pietilän matsin perusteella mun ei tarvitse vaivata päätäni miettimällä, mitä lopetusta lähden hakemaan, Pietilä kyllä ajaa itsensä siihen vaikka väkisin

Nyyssönen kertoo, että tähän otteluun hän on normaalista poiketen matkustanut ympäri Suomea harjoittelemassa, sen sijaan että olisi keskittynyt olemaan pelkästään omalla kotisalilla. Muutos on ollut positiivinen kokemus.

–  Oon käynyt vierailemassa aika monella eri salilla viimeiseen 2,5kk aikana. Kohteina ovat olleet mm. GB Gym, Fight Club Jyväskylä, MMATeam300 sekä Chitalada.

Aina kun kohtaat uuden sparrikaverin niin nokkimisjärjestystä ei ole vielä selvitetty, etkä välttämättä tunne “vastustajasi” tyyliä. Erän intesiteetti on tällöin kova jolloin se simuloi matsia mielestäni paremmin kuin tutun kaverin kanssa otettu erä.

Koko ajan joutuu prosessoimaan tietoa toisen tekemisistä ja siltä pohjalta sovittamaan omia tekemisiä maximaalisen haastavaksi toiselle.Yksi asia voi mennä helposti läpi toiselle kun toiselle se ei toimi ollenkaan.

Chitaladalla löysin kaksikon, Teemu Hellevaara ja Aleksi Matikainen, joiden kanssa olen sparrannut säännöllisesti thaiboxingia useemman kuukauden ajan.

Hellevaara on thaikun 71kg sekä k-1:n hallitseva sm-mestari ja Matikainen hävisi niukasi 5-4 thaikun sm-finaalin. Jätkät on potkinut kirjaimmellisesti muhun oppia. Matikainen on vielä sopivasti 186cm pitkä eli simuloi mitoiltansa lähes täydellisesti Pietilää.

Viimeksi Nyyssönen nähtiin häkissä huhtikuussa, jolloin hän kohtasi lyhyellä varoitusajalla paikalle löydetyn Ayadi Majdeddinen. Ottelu oli tylyä katsottavaa. Selkeästi isompi vieras ensimmäisessä erässä väsytti Nyyssösen ja sen jälkeen takoi ruman keskeytyksen toisen erän alkuun.

– Viime matsi oli suoritustasolta katastrofi. Silloin kuin ottelija alittaa oman tasonsa noin pahasti on kyseessä psyykkinen ja mentaalinen kompurointi. Tähän oon ja ollaan pureuduttu että samankaltainen 8 minuutin painajainen ei enää toistu.

Paikalle saapuville katsojille Nyyssönen lupaa illan parhaimman ottelun lisäksi todella sähköisen tunnelman.

–  Jos paikalle tulijoiden puhelimien akut näyttävät punaista niin ei syytä huoleen. Mun matsin aikana energiaa tulee vapautumaan siinä määrin että puhelimien akut latautuvat tappiin asti yläkatsomoa myöten.

Cage 40 otellaan 9.9. Kulttuuritalolla. Kortilla nähdään yllämainittujen lisäksi myös Tuukka Repo, Abdul Hussein, Edward Walls, Suvi Salmimies sekä Joni Salovaara.

Kuva: Teemu Siikarla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.