Aleksi Toivosen vastustajalta positiivinen dopingnäyte, ottelun lopputulos mitätöitiin.

Marraskuussa 2018 Cage 44 illassa otellun Aleksi Toivonen vs Aren Akopyan ottelun lopputulos on mitätöity venäläisen ottelijan positiivisen dopingnäytteen vuoksi.

Ottelu päättyi alun perin Akopyan TKO voittoon ensimmäisessä erässä. Ottelun lopputulos muutetaan historian kirjoihin NC eli no contest muotoon.

Akopyanin näytteestä löydettiin merkkejä hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttuvista aineista. Näyte annettiin tuolloin marraskuussa, mutta käsittely saatiin päätökseen vasta lähiviikkoina, ja virallinen päätös esitettiin 23.4.

SUEK langetti Akopyanille neljän vuoden ottelukiellon, tosin hän on ehtinyt Toivosen jälkeen otella kahdesti 2019, voittaen molemmat ottelut.

Otin yhteyden Singaporeen ja kysäisin Aleksi Toivoselta mietteet tuoreista uutisista.

– Ikävä homma, mutta ei vaikuta minun tekemisiini. Tietysti salilla ollaan tyytyväisiä, että vaikka korona jyllää maailmalla niin rekordi vain paranee.

Hän lisää myös hymyilevän hymiön saattelemana;

– Mielestäni tämä ja aiemman vastustajani käry voidaan tulkita niin, että jos joku antaa minulle selkään, niin sen on pakko olla jossain mömmöissä.

Tällä Toivonen viittaa 2017 tapahtumiin, jolloin valkovenäläinen Oleg Lichovaka antoi positiivisen näytteen voitettuaan Toivosen.

Akopyan positiivinen näyte on jälleen yksi esimerkki vapaaottelun ja oikeastaan kaiken ammattiurheilun synkemmästä puolesta, jossa voittoa tavoitellaan hinnalla millä hyvänsä.

Vapaaotteluliiton tiedotetta lukiessa mieleen herää väkisin kysymys, mikä tässä on kestänyt näin kauan? Näyte annettiin 2018, ja asia saatettiin loppuun vasta 2020.

Otin yhteyden vapaaotteluliiton puheenjohtajaan Heikki Kaijalaiseen ja kysyin asiaa suoraan häneltä.

– Dopingtapausten käsittelyn prosessia on muutettu ja tämä oli ensimmäinen kerta kun vastuu prosessin loppuun viemisestä oli SUEK:lla. On selvää, että tiedottamista asiasta tulee kehittää. Otan asian esiin seuraavassa kokouksessa SUEK:n kanssa toukokuussa.

Kaijalainen toteaa myös että vaikka positiivinen tulos on valitettava asia, tästä voi kuitenkin seurata myös positiivisia asioita.

– Positiivinen testitulos on aina ikävä, mutta kertoo pohjimmiltaan tietysti järjestelmän toimivuudesta. Toivottavasti tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että tulevaisuudessa dopingia käyttävät ottelijat eivät edes yrittäisi otella Suomessa.

(Pyysin asiaan myös kommenttia SUEK:lta mutta toistaiseksi he eivät ole vastanneet pyyntööni.)

Kuva: Versapak Anti Doping

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.