ADCC: Venla Luukkonen ”Tähän on valmistauduttu kymmenen vuotta”

Viikonloppuna Espoossa otellaan ADCC MM-kisat. Kisoissa nähdään monia isoja nimiä sekä tukku kovia suomalaisia ottelijoita. Yksi heistä on  ennakkoon vahvimpiin suomalaismenestyjiin kirjattu BJJ:n mustavöisten maailmanmestari Venla Luukkonen.

Jyväskyläinen Luukkonen kertookin että todeliisuus kisoista oman kotiyleisön edessä on iskenyt tajuntaan vasta viime viikkoina.

– Pikku hiljaa alkaa tajuamaan, että kohta pitää mennä. Kesä ja alkusyksy on menneet jotenkin todella nopeasti, kisat on olleet koko ajan mielessä, mutta niin on ollut paljon muutakin, aloitin uusissa töissä elokuun puolessa välissä myös, niin ei ole päässyt ylianalysoimaan kisoja. Kiva päästä oikeasti nyt ottelemaan, kun on pitkään odottanut.

Kutsu Luukkoselle tuli suhteellisen aikaisin, hän oli yksi ensimmäisiä vamistettuja nimiä. Luukkonen kertookin kutsun tulleen hänelle tärkeänä hetkenä, juuri oteltujen kisojen jälkeen.

– Olin toukokuussa Puolan EM-kisoissa, ja sen jälkeen oli kyllä tankki vähän tyhjänä, kun mietti, että taas pitää kaksi vuotta odottaa seuraavia karsintoja. Varsinkin kun oli ajatellut miten siistiä olisi kisata Suomessa. Oli nyt kolmas kerta EM-kisoissa ja on joka kerta tuntunut, että rahkeet olisivat riittäneet kisojen voittoon. IBJJF MM-kisat ehti olla siinä kanssa, ja oli vähän valmistautunut siihen, että seuraavaksi alkaa kesäloma. Oltiin just tultu takas Jenkeistä ja koutsaamassa meidän Ruotsin salin kisaajia paikallisissa salikisoissa, kun tuli soitto kesken näiden kisojen. Meni aika hymyssä suin loppu päivä…ja samalla kesäsuunnitelmat vähän uusiksi.

Yksi etu aikaisesta kutsusta oli myös se, että Luukkonen on pystynyt keskittymään lähes täyspäiväisesti harjoitteluun. Tämän on taannut myös päivätyö opetuksen parissa.

– Opettajan kesäloma on kerrankin ollut juuri oikeassa kohdassa, mikä on siis lähinnä tarkoittanut sitä, että on ehtinyt kunnolla lepäämään. Varsinaista kisavalmistautumista ollaan tehty vajaa pari kuukautta, ja tuntuu, että kroppa ja pää on pysyneet koko ajan mukana.

– Kesällä oli enemmän guardijuttuja ohjelmassa ja elokuun puolesta välistä on keskitytty pysty- ja painityyppisiin treeneihin. Muutenkin tuntuu, että oma elämä treenin ulkopuolella on hyvässä tasapainossa, niin koko valmistautumista on leimannut sellainen rauhan tunne.

Luukkosen sarja on koollisesti melko pieni, mutta kaikki kisajaat ovat kivenkovia. Sarjan suurimpana nimenä luonnollisesti moninkertainen maailmanmestari Gabriella Garcia. Luukkonen kertoo kuitenkin aiempien kisakokemusten tuovan tarvittua itsevarmuutta. Suurempia gameplaneja ei ole tarvinnut erikseen miettiä.

– Seitsemästä vastuksesta olen otellut aiemmin neljää vastaan, suhteellisen tuttuja nimiä, ettei sinänsä pitäisi tulla mitään yllättävää vastaan. Kaikki ovat kokeneita ottelijoita, mutta niin olen itsekin.

– Ollaan keskitytty omaan tekemiseen, Hannan (Hirvonen) kanssa vähän katsottu minkä tyyppisiä vastuksia on tulossa, ja muokattu sen mukaan, mutta oma game plan on selkeä. Tuntuu, että menipä matsi mattoon tai pystyyn, niin itsellä on rutiini kohdillaan joka positiossa.

Kuten muillekkin suomalaisottelijoille, kisat merkitsevät Luukkoselle paljon. Hän kertookin että tuntee harjoitelleensa lähes koko uransa tätä hetkeä varten.

– On todella hienoa päästä ottelemaan kotona, paljon tuttuja kannustamassa, ei jetlagia. Pidän tätä tähän astisen urani tärkeimpänä ja hienoimpana kisana juurikin tuon.

Nyt enää odotan että pääsee vihdoin ottelemaan. Tähän on valmistauduttu melkein kymmenen vuotta.

Kuva: Fighsport arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.