ADCC: Tero Pyylampi ”Pyrin voittamaan miten vain sääntöjen puitteissa”

Espoossa oteltavissa ADCC lukkopainin MM-kisoissa nähdään useampi historiallinen määrä suomalaisottelija, yksi heistä on mustavöinen Tero Pyylampi.

Pyylampi on yksi menestyinempiä suomalaisia kisailijoita ja lähteekin kisoihin yhtenä menestyjä suosikkina. Tampereleinen kertookin lähtevänsä kisoihin hyvin mielin.

-Treeni on kulkenut hyvin viime ajat ja henkilökohtaisellakin puolella kulkee varsin hyvin. Olen saanut uudet työkuvioni järkättyä nyt hyvin joustavasti, että olen päässyt treenaamaan paljon.

– Seurassakin on jännittävät ajat edessä, kun muutetaan vuoden vaihteessa uusiin, isoihin ja hienoihin tiloihin. Elämä on aika hektistä ja paikoittain stressaavaa, kun tasapainottelen oman urheilu-urani, töiden tekemisen ja seuratyön välillä, mutta kokonaisuutena pyyhkii sen verta hyvin, että eipä voi valittaakaan.

Kisoihin on hieman alle kaksi viikkoa ja Pyylampi keskittyy tällä hetkellä kuumeisesti tiputtamaan painon omaan 76,9kg sarjaan. Hän kuitenkin tiedostaa kisojen merkityksen uralleen sekä Suomen kamppailuskenelle.

-Päällimmäinen tunteeni on näin kahta viikkoa ennen se, että kauhea nälkä ja toivottavasti paino tippuu suunnitellusti. Tuo -76,9 kg painoluokka on kuitenkin meikäläiselle aika alhainen loppujen lopuksi, kun siinä 81 kg painossa alkaa jo vatsassa näkymään verisuonet. Olen aika väliinputoaja noissa ADCC painoluokissa, mutta minkäs teet, ja on toisaalta moni muukin.

-Sitten sen jälkeen takaraivosta löytyy se tunne kuinka hienoa, että nyt kun kisat ovat tämän ainoan kerran Suomessa, niin meikäläinen on mukana.

-Kyllä se hyvältä on tuntunut, että on ollut se ykköshetki, mihin laittaa pitkän tähtäimen fokus. En usko, että olen liikaa asiaa miettinyt. Aina joskus se tuleva MM-kisa on saanut stressaamaan siitä, että treenaanko tarpeeksi ja tarpeeksi laadukkaasti, mutta olen kyllä aika hyvin oppinut tyhjentämään mieleni turhilta stressaamisilta etukäteen. Tässä auttaa vähän sekin – kuten tuossa edellä viittasin – meikäläisen päivät ovat kyllä varsin täynnä ja kiireisiä, joten ei sitä aikaakaan aina niin löydy turhia murehtimaan tulevia kisoja.

Kilpailuihin valmistautuminen on ollut Pyylammen mukaan haastavaa. Vanha sanonta kertoo että ”urheilija ei näe tervettä päivää”, ja tämä onkin Pyylammen mukaan vaikeuttanut valmistautumista. Hän ei ole päässyt kisaamaan niin aktiivisesti kuin oli tarkoitus.

– Olen treenannut tasaisen kovaa ja säännöllisesti, yrittäen pitää lepopäiviä tarpeen mukaan. Ei se toki aina ole helppoa ja ylirasitustila kyllä kolkutteli tuossa kesällä varsin vahvana jo. En ole vielä ikinä urallani pitänyt mitään motivaatiotaukoja tai kesälomia, joten sellainen hyvä peruslajikunto minulla on kyllä aina, ja siihen päälle on hyvä rakentaa kisakuntoa.

– Vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta oli vähän loukkaantumissumaa, enkä päässyt kilpailemaan monessa tärkeässä kisassa, joihin tähtäsin. Ideaalitilanteessa minulla olisi ollut tältä vuodelta enemmän kisakokemusta ulkomailta kuin mitä nyt on. Nyt on kuitenkin paikat olleet ehjät varsin hyvin ja treeni kulkenut mainiosti pääosin.

Pyylammen sarja on yksi kisojen kovimpia. Nimekkäitä kisailijoita tulee paikalle ympäri maailmaa. Pyylampi kertookin että on pistänyt muutaman nimen korvan taakse jotka hän toivoo kohtaavansa.

-”Seiskaseiska” on täynnä toinen toistaan kovempia äijiä, mitäpä sitä muutakaan sanomaan. Todella kova ja laaja taso on sarjassa ja kisoissa kauttaaltaan. Ottelin viime MM-kisoissani Lucas Lepriä häviten kolmella pisteellä ja uusinta kiehtoo mieltä. Lucas on myös sen tyylinen lukkopainija ja brassijujutsuka, kenen tyyli kiehtoo minua kovasti. Garry Tonon on toinen, kenen tyyli kiehtoo siinä mielessä, että olisi mielenkiintoista kokea omakohtaisesti, miltä se tuntuu, kun mies laittaa sen agressiivisen lopetuspelihyrrän pyörimään. Viime kisojen mestari Davi Ramos jättäytyi valitettavasti kisoista pois, mutta siinä oli myös yksi sellainen superagressiivinen lopetuskone, mikä olisi ollut ihan mielenkiintoista kerran elämässä kokea.

Lukkopainista puhuttaessa usein mietitään millä strategialla otteluun lähdetään. Puhe ihmisshakista yhdistetään usein vapaaotteluun, mutta mielestäni se sopii paremmin juurikin lukkopainiin. Pyylampi kertoo että jonkinlaista pelisuunnitelmaa on mietitty mutta mielessä on myös ”freestylaus”

-Kyllä mä hieman strategiaa mietin, ihan yleisluontoisesti ja sitten vähän sitä mukaan, että kuka sattuu tulemaan vastaan. Jos vastustajalla on jokin selkeä vahvuus, niin pyrin toki ottamaan sen huomioon. Sanotaanko nyt näin, että pyrin voittamaan miten vain voin ADCC-sääntöjen puitteissa. Freestailattua tulee todennäköisesti kuitenkin siinä matkalla, pyrin olemaan valmis kaikkeen.

Kisojen merkitys on varmasti jokaiselle kisaajalle suuri, mutta Pyylampi kertoo rankkaavansa nämä elämänsä kovimmiksi kisoiksi.

-Kovimmat kisat ikinä, tietenkin. Kyllä nämä ovat lukkopainin ne ainoat oikeat MM-kisat ja lajin kovin turnaus, paikkakin pitää ansaita karsimalla. Moni turnee ja tapahtumajärjestäjä, sekä niissä kisaavat ottelijat toki mainostavat aina omia turnauksiaan kovimpina ikinä, mutta kyllä ne nämä ovat, piste. ADCC MM-kisat vuonna 2013 oli toki myös kovimmat ikinä tähän mennessä, mutta nyt kun kisat on Suomessa ja minä olen paljon rutinoituneempi kilpailija, niin kyllähän nämä menevät edelle.

Odotukset Pyylammella kisojen suhteen ovat moniulotteiset. Mielessä on toki oma suoritus mutta Terolla on myös toive paikalle tuleville katsojille.

-Alkuun odotan että se puntarihomma nyt sujuisi. Näissä MM-kisoissahan on jostain kumman syystä kaksi punnitusta, toinen päivää ennen ja toinen vielä kisapäivänä… Mutta sitten odotan eniten, että pääsen matsaamaan, hyvin valmistautuneena, terveenä ja ilman liiallista nestehukkaa.

-Toivottavasti ihmiset tulevat sankoin joukoin paikalle katsomaan ja kannustamaan. Kisat on kovatasoiset, mutta ainakaan minä en mene sinne lähtökohtaisesti häviämään. Kannattaa myös katsoa matseja vähän tekniikkamielessä ja hakea inspiraatiota omaan tekemiseen. Kaikille lajiaktiiveille vielä vinkki, että yrittäkää verkostoitua edes hieman lajin huippujen kanssa, nyt kun siihen on hyvä tilaisuus.

Kisat otellaan Espoon Metro Areenalla 23 – 24.9. Suomalaisista paikalla kisaamassa ovat Teron lisäksi, Jesse Urholin, Janne-Pekka Pietiläinen, Venla Luukkonen sekä Elvira Karppinen.

Kuva: Fightsportin arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.