WFL ? Tästäkö UFC:lle haastaja?

Vapaaottelupersoona ja toimittaja Ariel Helwani on tiputellut viime päivät sosiaalisessa mediassa vihjeitä uudesta kamppailumaailman ykkösnimeksi tähtäävästä organisaatiosta.

Tänään hän vihdoin julkaisi ensimmäiset konkreettiset tiedot tästä World Fight Leaguesta.

(Lähteenä tälle artikkelille on Ariel Helwanin Substack sivusto)

Niin no ensimmäisenä tietysti nimi ja se tärkein eli suuhun sopiva lyhenne. WFL eli World Fight Leaguea, meille suomalaisille tämä taipuisi varmaankin ”Maailman Kamppailuliiga”.

– Itselle tästä tulee vahvasti mieleen jo aktiivisesti toimiva PFL eli Professional Fighters League. Onko se sitten hyvä vai huono asia?

Organisaation taustavaikuttajat ovat vielä nimeämättömiä, mutta Helwanin mukaan joukossa on useita NFL, NBA ja MMA tähtiä, entisiä maailmanmestareita, hurjat 5kpl ”arvostettuja” promoottoreita sekä matchmakereita ja keskitason pomoja. Ja kuten tapana on niin myös totta kai näyttelijöitä sekä muusikoita.

– Niin, mielenkiintoista nähdä kuinka isoja nimiä mukana on. Sehän tulee loppupeleissä ratkaisemaan kaiken. Jos nämä ”tähdet” ovat jotain Z-luokan Sean Sherkkejä jne. niin tuskinpa tämä kovinkaan pitkälle kantaa, GSP & Ben Askren ja Rich Franklin, Fedor tason nimet voisivat jo herätellä isompaakin kiinnostusta. Omaa napaa kutittelee maininta noista matchmakereista, jos tässä on oikeasti onnistuttu houkuttelemaan Joe Silva eläkkeeltä mukaan, niin meikäpoika ainakin hyppää heti hypejunaan. Ensimmäinen ajatus tosin on että nämä tässä hankkeessa mukava olevat ottelijat ovat tyyliin Tito Ortiz, Chuck Liddell sekä muut Danan kainalosta tiputetut UFC-rejectit.

Organisaatio koostuu 4:stä ”konferenssista” eli toisin sanoen neljästä eri maakunnittain rajatusta sarjasta. Nämä ovat Helwanin mukaan Etelä-Amerikka, Pohjois-Amerikka, Eurooppa/Afrikka, sekä Aasia/Oseania.

Jokaisessa konferenssissa on 8 – 24 joukkuetta. Jokaisessa joukkueessa on 24 ottelijaa, eli 3 per painoluokka.

Konferenssi käynnistyy kun siellä on vähintään kahdeksan joukkuetta ja kahdeksan joukkueen johtajaa.

– Todella mielenkiintoinen, joskin hieman hankalasti ymmärrettävä konsepti. Joku wanhaparta saattaa muistaa jo edesmenneen IFL eli… International Fight Leaguen joka toimi vähän vastaavalla idealla jossa joukkueet ottelivat vastakkain keräten pisteitä ”kauden” aikana. Lopulta kaksi parasta joukkuetta kohtasivat. Tässähän vähän innostuu kun ajatukset viilettävät jo jokavuotiseen SUPER CUP tapahtumaan jossa joka konferenssin parhaat joukkueet kohtaavat. Riskinä tässä toki on että jos vaikkapa Euroopasta tulisi 24 joukkuetta jossa jokaisessa 24 ottelijaa, sehän olisi jumalauta 526 ottelijaa!! Pidäpä siitä sitten kirjaa tuloksista ja ottelijoista ja suosikeista ja inhokeista.

Ehkä isoimpana ja tärkeimpänä ottelijoiden näkökulmasta on tieto että organisaatio kertoo olevansa vahvasti ottelijaliitto myönteinen ja vaikka se ei heti olekaan vielä lyömässä nimiä paperiin niin jokainen konferenssi pyörii sillä ehdolla että joukkueen johtaja/omistaja ottaa Max 50 pinnaa tuloista, ottelijoille leivotaan sopimukseen mukaan eläkesuunnitelma, uran lopettaviin vammoihin sidottu vakuutus, sekä Amerikassa varsinkin todella haluttu terveysvakuutus. Nämä ovat ennenäkemättömiä lupauksia, UFC tunnetusti käyttää ottelijoitaan häikäilemättömästi hyväksi, leimaten heidät ”independent contractors” statuksen alla, jolloin ottelija on itse käytännössä täysin vastuussa veroista, vakuutuksista ynnä muista normaalissa työsuhteessa työnantajan velvollisuuksista. WFL toimintamalli olisi täysin päinvastainen ja saattaa jopa johtaa ainakin villeissä päiväunissa koko busineksen mullistaviin muutoksiin.

Tarkkaa päivämäärää aloitukselle ei ole, alustavien suunnitelmien mukaan homma halutaan saada tulille 2023 aikana. Lisäinfoa sekä niitä nimiä idean takaa olisi Helwanin mukaan tarkoitus tuoda julki lähipäivinä/viikkoina.

– Jepulis jee. Omat fiilikset on varovaisen innostuneet. Tässä on monta todella hyvää asiaa, mutta minut on poltettu ennenkin mahtavilla lupauksilla. Mielestäni tässä vaiheessa tärkeintä on se, ketkä ne vaikuttajat mukana on? Niin kuin sanoin, jos ne on jotain pilipali tyyppejä,niin tämä häviää kuin pieru Saharaan. Jos mukana on oikeasti kovan luokan urheilumoguleita ja kansallisesti tunnettuja nimiä niin tällä on mahdollisuus. Ei iso mutta kuitenkin mahdollisuus. Valitettava fakta on kuitenkin se, että tykätään tai ei niin UFC on se markkinajohtaja ja sen tiputtamiseen sieltä jalustalta tarvitaan isoja pommeja. Toiseksi toki FinnMMA fanina toive olisi että Eurooppa konferenssiin saataisiin myös täältä koottua joukkue. Se olisi itse asiassa todella hienoa. Pelkään jo valmiiksi Team Dagestania ja niiden HW mörköjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.